Woutertje Bos leest een boek

book_blue_open2 Onze Woutertje Bos heeft recent een boek gelezen: De Prooi. Een bijzonder slecht geschreven boek over een fascinerend onderwerp: de veel te lange doodsstrijd van ABN Amro.

En Woutertje Bos vindt vervolgens dat iedereen De Prooi moet lezen. Wat betekent dat Woutertje Bos inderdaad niet veel heeft gelezen over dit onderwerp. En dan heb ik het niet over ABN, maar over het bankwezen in het algemeen.

In een tijd waarin een economische recessie aanwijsbaar is veroorzaakt door de machinaties van de financiële wereld zou het een echte minister van Financiën niet misstaan om zich iets beter te oriënteren.

Een deel van die oriëntatie zou kunnen bestaan uit de bakken literatuur die over de misstanden in de financiële wereld zijn uitgegeven. Te beginnen bij Michael Milken (de junk bond king) om binnenkort te eindigen bij John Thain (de graaier van Merrill Lynch); hoewel het maar de vraag is of het hierbij eindigt.

Want ondanks alle schandalen en stroppen van de afgelopen decennia zijn banken nog altijd verzamelplaatsen van MBA’ers met slechts een behoefte: obscene zelfverrijking. Voor diegenen die niet bekend zijn met het acroniem MBA: Mediocre But Arrogant.

In dit verband zou ik Woutertje Bos een boek aanraden die hem hopelijk wat meer leert dan De Prooi. En dat is The Accidental Investment Banker. In dit boek doet Jonathan Knee uit de doeken hoe het bankwezen in pakweg een halve eeuw van adviseur tot zelfverrijker is verworden.

Buitengewoon lezenswaardig. Bijzonder inzichtgevend. En ook nog eens zeer leesbaar; dit in volstrekte tegenstelling tot De Prooi. Hopelijk leest Woutertje Bos het boek. En leert hij dat er meer is dan ABN Amro. En dat de problemen zich niet oplossen door een tijdelijke Zalm rond te laten zwemmen.

Geef een reactie

2 Comments
  • Jaap Steinvoorte
    says:

    En laat hem dan ook svp wat boeken van Nassim Taleb en Daniel Kahneman lezen.
    En eat ook wee verbazingwekkend is, de samenzwering in Davos, alle knappe koppen bij elkaar op het World Economic Forum. Als ze daadwerkelijk zo slim waren, dan hadden ze de ecomische malaise ook wel kunnen voorspellen zo lijkt me, toch?