2009 wordt het jaar van de massa-alles

De eerste massaontslagen zijn maandag aangekondigd. Ik dacht dat het allemaal wel snor zat op de Nederlandse arbeidsmarkt. Maar achthonderd banen gaan verdwijnen bij Corus, wereldwijd zevenduizend bij ING en nog eens zesduizend bij Philips.Dat is geen kattenpis. Voor het eerst in 30 jaar is niet alles rozengeur en maneschijn op de arbeidsmarkt.

Natuurlijk gaat er een hele generatie straks met pensioen, maar alle heil verwachten van de vergrijzing is zottenwerk. Niet alleen Piet Hein – werktijdverkorting – Donner is zeer betrokken bij de misere. De overheid weet maar al te goed dat er wat gedaan moet worden en zet allerhande projecten in gang om de burgers maar aan het werk te krijgen. Het sleutelwoord daarbij is ‘mobiliteit’. Werknemers die ontslagen worden moeten zo snel mogelijk weer aan een nieuwe baan geholpen worden.

Om dit te bewerkstelligen worden er 30 zogenaamde mobiliteitscentra opgericht, waar gedupeerden cursussen kunnen volgen of worden gedetacheerd bij bedrijven die nog wel mensen nodig hebben. Tien centra moesten eind vorige week open en in werking zijn. Ik ben benieuwd.

Geef een antwoord

1 Comment