Relletje: FunktieMediair en Yacht stappen naar rechter

Logotype Offsite De website 1001interimjobs.nl is een afstotelijke vertical search engine voor interim opdrachten. Maar daar gaat het hier even niet om. Want het bedrijf achter deze website, Offsite, wordt door FunktieMediair en Yacht voor de rechter gedaagd.

De reden? Het publiceren van verwijzingen van actuele interim vacatures van FunktieMediair en Yacht op 1001interimjobs.nl. En dat is toch wel vrij bijzonder.

Overigens gaat het niet alleen om de vertical search engine; FunktieMediair en Yacht maken ook bezwaar tegen een vergelijking op de website van Offsite waarin dit bedrijf haar condities vergelijkt met die van andere interimbureaus:

Vergelijking op OffsiteNou, hier worden Funktiemediair noch Yacht met name genoemd. Dat lijkt me nogal een stretch om hierin een steekhoudend juridisch argument te vinden om tot een verbod van deze condities te komen.

En dat geldt al helemaal bij de vertical search engine. Want 1001interimjobs.nl laat slechts beperkte informatie zien van de vacature; om alles te zien moet je naar de site waar de vacature staat. Hoewel een vertical search engine als deze geen enkele toegevoegde waarde biedt; doet het in dit opzicht ook geen schade aan de opdrachten van Funktiemediair of Yacht.

Het lijkt er eerder op dat Offsite tijdens een economisch krappe periode een open zenuw bij deze bedrijven heeft geraakt. Waarmee ze zichzelf onnodig op kosten jagen. Nog even los van de negatieve publiciteit. Waarmee ze tegelijkertijd een bestaansrecht bezorgen aan sites die dat in zijn geheel niet verdienen. Dubbel dom…

Geef een antwoord

9 Comments
 • Joop Zwaan
  says:

  @Marc: “Zo is er bij 1001interimjobs.nl geen enkele mogelijkheid om te zoeken”. 
  Volgens mij ben je op je wenken bediend!

 • Hugo-Jan Ruts
  says:

  @Cees & Jaap,
  Dit komt niet zo maar uit de lucht vallen, ze hebben wel degelijk al langer contact. Offsite heeft contact gezocht met intermediairs om te bezien onder welke voorwaarden ze opdrachten mogen blijven vermelden. FunktieMediair en Yacht stellen: onder geen enkele voorwaarden. Offiste heeft z’n site tijdje geleden al aangepast, niet meer hele opdrachttekst overnemen maar alleen korte beschrijving plus link. Maar dat is voor Yacht niet voldoende. Vandaar dreigen met de rechter (zo ver is het nog niet).  

 • Cees
  says:

  Aparte actie inderdaad. Lijkt me hoe meer traffic hoe beter.

  Ben benieuwd of Yacht het eerst op de vriendelijke manier geprobeerd heeft, met b.v. een mailtje, gelieve onze vacatures niet meer op te nemen.

 • Hugo-Jan Ruts
  says:

  @ Marc,
  Duidelijk. Denk alleen dat we er met een andere bril tegen aan kijken.  Als gebruiker zal het me een zorg zijn wat hun verdienmodel is, als het maar werkt.

  Er staat dagelijks 20 nieuwe interimmanagement opdrachten in hun mails (dus geen it projecten of zo). Die loop je zo door. In een oogslag zie je eventueel relevante en klik je via hun site zo door naar site van de intermediair. Die google Ads zie je zo niet eens. Effectief want veel sneller dan dat ik zelf die sites moet nalopen(maar een paar sites van intermediairs hebben RSS of mail service) da’s voor mij als interimmer ‘waarde’. 
   
  Dat je niet kan zoeken maakt niet uit.  Het gaat toch alleen maar om opdrachten die vandaag gepubliceerd worden en dus bovenaan staan. Voor de rest ben je toch al te laat.  Bij dergelijke interimopdrachten moet je immers binnen een dag reageren.

 • Marc Drees
  says:

  Hallo Hugo-Jan:
  Volgens mij heb ik het over een vertical search engine; niet een virtual search engine.
  Het bouwen van een business model door vacatures van derden te verzamelen vind ik geen publiciteit waard. Tenzij je daadwerkelijk waarde toevoegd voor de werkzoeker; wat vertical search engines zelden of nooit doen.

  Zo is er bij 1001interimjobs.nl geen enkele mogelijkheid om te zoeken en zou je dus door alle vacatures heen moeten lopen. Er wordt niet eens een totaal aantal vacatures genoemd. Het enige wat echt prominent in beeld staat zijn de Google ads. Blijkbaar zit daar het volstrekt armoedige verdienmodel. Een grote aanfluiting.

 • Hugo-Jan Ruts
  says:

  Marc,

  Ik snap die actie ook niet direct. Beetje a la Jaap.nl die huizen overpikte van de site van Funda om daarmee massa te creeren. Ik weet niet wat je precies met ‘virtual search engine’ bedoelt. Volgens bij zit bij deze site iemand gewoon ’s avonds sites af te stuinen en zet handmatig resultaten in een database.

  Wat ik alleen niet begrijp je mening dat offsite.nl  geen publiciteit verdiend? Tja, erg mooi ziet er het allemaal niet uit. Maar effectief is het wel! In de wirwar van site voor interimopdrachten doen zij het m.i. als een van de betere. Elke avond mail met actuele opdrachten die die dag op het niet gepubliceerd zijn. Site met verwijzingen die altijd kloppen. Wat wil je nog meer?