Nationale Vacaturebank knoeit met cijfers

report Nationale Vacaturebank heeft een onderzoekje gedaan onder ruim 600 bezoekers van hun site. Die bezoekers kregen een aantal meerkeuze vragen voorgelegd; waaronder de volgende:  Wat is bij je sollicitaties de meest voorkomende reden van afwijzing?

Met als één van de antwoordmogelijkheden: Omdat ik niet de juiste leeftijd had. En laat nou 30% dit als antwoord geven. Wat vervolgens voor Nationale Vacaturebank aanleiding is voor een persbericht met de volgende tekst: Eén op de drie sollicitanten wordt afgewezen vanwege leeftijd

Dat is me nogal een statement. En eentje die op geen enkele manier gevalideerd kan worden. Want is het de mening van de sollicitant? Of heeft de sollicitant bij de afwijziging te horen gekregen dat hij/zij niet de juiste leeftijd had? Geen idee dus…

En dan heb ik het nog niet over de steekproef; het weinig aselecte karakter of de opvallende rekenfout in het percentage.

Afijn. Wat je als vacaturesite al niet moet doen om aandacht te krijgen…

Hieronder overigens het volledige persbericht:

Eén op de drie sollicitanten wordt afgewezen vanwege leeftijd

Onduidelijkheid over salaris grootste irritatie tijdens sollicitatiegesprek

Groningen, 5 februari 2009 – 30 procent van de sollicitanten wordt afgewezen op leeftijd. Dit blijkt uit onderzoek van NationaleVacaturebank.nl onder 625 respondenten. Ook komt naar voren dat meer dan 40 procent van de sollicitanten geen reactie van werkgevers krijgt op hun sollicitatiebrief.

Naast leeftijd zijn het niet hebben van de juiste opleiding of gebrek aan ervaring belangrijke argumenten om niet in aanmerking te komen voor een functie. Maar ook overkwalificering kan leiden tot afwijzing, 13 procent geeft aan dat zij afgewezen wordt om deze reden. Martijn van der Neut, Marketing Manager bij NationaleVacaturebank.nl: ‘Het is onbegrijpelijk dat leeftijdsdiscriminatie in zo’n grote mate voorkomt. Iemand moet natuurlijk binnen het team passen, maar leeftijd mag niet de reden zijn voor een afwijzing. Werkgevers mogen dit soort voorkeuren dan ook niet aangeven in vacatureteksten.

Sollicitatiegesprek niet vrij van ergernissen

Tijdens het sollicitatiegesprek zorgen onduidelijkheid over het salaris en een slechte voorbereiding van de werkgever voor irritaties bij de kandidaat.

Top 3 irritaties van werkzoekenden tijdens sollicitatiegesprek:

  1. Onduidelijkheid over het salaris (43,24%)
  2. Slechte voorbereiding van de interviewer (20,15%)
  3. Persoonlijke vragen (16,22%)

Sollicitant krijgt nauwelijks reactie op brief

41% Nederlanders krijgt geen reactie op hun sollicitatiebrief. Van de 39 procent die bericht krijgt bij afwijzing, krijgt minder dan de helft te horen waarom hij is afgewezen. ‘Voor sollicitanten is het van belang dat zij te horen krijgen waarom ze zijn afgewezen. Daarbij onderschatten werkgevers het effect van het niet reageren op het imago van het bedrijf,’ aldus Van der Neut.

Geef een antwoord

2 Comments