In principe is iedereen iets in potentie

Chris stapper schreef op ikki.nl: Hoe herken je een High Potential?  Na het lezen van zijn blog liet het volgende vraagstuk mij niet meer los: ben ik een HiPo? Ik ben gedreven en ambitieus en ik wil graag de top bereiken, maar maakt mij dat automatisch een High Potential, of ben ik gewoon een carriérebitch?

Volgens Chris herken je een High Potential aan zijn of haar gedrevenheid, vaardigheden, activiteit, netwerk, aanbevelingen, CV, kledingstijl en passie.  Traditioneel gezien is het antwoord: hij heeft bestuur gedaan (ervaring), is een topsporter geweest (kan doorzetten), weet zich te kleden (uitstraling), heeft voldoende extracurriculaire activiteiten ondernomen (veel energie), kent veel mensen / heeft een groot netwerk (is sociaal) en als het even kan is hij ook nog goed in hetgeen waar hij voor aangenomen is. Tenminste dat is wat ‘ze’ zeggen.

High Potential is een term voor iemand die veel potentie heeft en die hij op enige termijn waar zal gaan maken. Ik voel me aangesproken. Alle organisaties zijn altijd op zoek naar talent. En het is leuk om te weten dat er naar je gezocht wordt. Potentieel is echter een gevaarlijk begrip. In principe is iedereen iets in potentie. Een High Potential moet zijn of haar potentie dus wel al waar hebben gemaakt. En zonder enige relevante werkgeschiedenis in mijn huidige vakgebied is dat nog best lastig. Niettemin een grotere uitdaging.

Ik ga eens wat proberen hier en daar. Wat meer bloggen over communities. En me profileren als expert. Online en daarbuiten. Ik houd u op de hoogte van mijn stappen. Ik ga alles doen om mijn naam en ‘high potential’ in één zin te horen. En dan niet “Floor Drees is zeker geen high potential”, het moet wel een positieve zin zijn.

Geef een antwoord

25 Comments
 • xavier van loon
  says:

  Ik denk dat t weinig zin heeft om te benadrukken wat potentieel volgens een woordenboek inhoudt of wat het profiel van een HiPo nu precies is. Een High Potential is een term die wordt gebruikt vanuit een bedrijf (lkr simpel he?). Alleen dit bedrijf kan de verdere kaders en invulling geven aan wat zij omschrijven als een High Potentail.  Het is nl ook afhankelijk voor welke rol zij deze persoon zien als High Potential. Je bent dus overgelaten aan de invulling van de werkgever en neit van je eigen speculatie. Wel duidelijk is dat een HiPo iemand is die volgens de werkgever de kwaliteiten heeft om een rol te vervullen die de werkgever (op langere termijn) voor de HiPo in gedachte heeft, anders is het geen HiPo maar een PoPo.

 • Menno-Paul Dekker
  says:

  @allen
  “de mogelijkheid bezittend zich te ontwikkelen tot het genoemde” zegt Van Dale over het woord “potentieel”. Het gaat er dus juist niet om welke inzet, kracht, tijd enzovoorts je toont. Het potentieel ontwikkel je juist zonder moeite, omdat het natuurlijk talent is. Als ‘genoemde’ niet tot je natuurlijke talent behoort, heeft het geen zin om er tijd in te stoppen, sterker nog, het is zelfs sterk af te raden.

 • Floor Drees
  says:

  @Kim
  Jij doet aan hele  overzichtelijke reacties. Fijn!
  En: ja, een hele opluchting. En ik ben met een paar toffe opdrachten afgestudeerd, waar ik helemaal achter sta.

 • Bas van de Haterd
  says:

  Potentieel betekent enkel dat je het nog niet waargemaakt hebt, hoorde ik laatst. Vond ik wel een goede.

  Maar als je outliers hoort merk je dat potentieel heel veel mensen op zich gegeven is, dat het genoeg is om een bepaalde hoeveelheid talent te hebben, vanaf dat punt is het werklust en inzet.

 • Kim Willems
  says:

  @Floor: proficiat met je diploma! Opluchting zeker ;)?
  Met HBO ben je toch ook een hoogopgeleide?
  Dat is precies wat ik wilde zeggen: jij kent ze als expert omdat jij ze kent. Maar anderen kennen hen vaak niet als expert omdat ze zich zo niet profileren, omdat ze bijvoorbeeld niet zelfverzekerd zijn of verlegen of omdat ze zelf niets (willen) doen met hun expertstatus.

  @Bas: hebben vooral mentaliteit en werklust te maken met potentieel? Naar mijn idee zijn deze 2 meer een middel voor potentieel en is potentieel zelf meer de mogelijkheid om iets te kunnen bereiken. Werklust en mentaliteit helpen je om potentieel waar te maken.

  @Chris: denk dat je vaak pas als expert gezien wordt als je dit weet uit te dragen. Wellicht heeft persoon b meer kennis en is meer een expert, maar weet dit minder goed uit te dragen. Dat lijkt me een valkuil, voor zowel bedrijf als persoon. Kennis kun je namelijk pas bewijzen als je ermee aan de slag gaat.

 • Bas van de Haterd
  says:

  @Floor gefeliciteerd met diploma. En zoals Gladwell zegt in Outliers, als je eenmaal genoeg talent ergens voor hebt om ergens binnen te komen (universiteit, top muziekschool, etc) gaat het enkel nog om hard werken en 10.000 uur oefenen om vakvolwassen te worden.

 • Floor Drees
  says:

  Ik denk stiekem dat iedereen in zijn/haar gebied wel een HiPo zou kunnen zijn als hij/zij er maar wat voor doet. Maar wij hebben het natuurlijk met z’n allen weer over die verdomde hoogopgeleiden.

  Heb overigens net mijn diploma opgehaald.

 • Floor Drees
  says:

  @Chris
  Inderdaad, had ik nu maar nooit “Floor Drees is zeker geen high potential” geschreven 😉

  En ik volg je nog Chris. 

  Om op de discussie met Bas terug te komen: er zijn ook een heleboel die niet klagen, maar een eng soort rust (voor mij dan) gevonden hebben in werk dat werk is, voor een boterham zorgt en niet uitkijken naar die superbaan waarin ze helemaal zichzelf kunnen zijn en waarin ze zich kunnen ontplooien tot expert. 

 • Chris Stapper
  says:

  @Kim
  Daar zit precies het lsatige aan de term HiPo. Mensen die we als HiPo zien zijn al in een situatie waar ze het voor het kiezen hebben. Ze worden al erkend, zijn waarschijnlijk zichtbaar. Natuurlijk zijn ze nog iets in potentie, maar voor ons idee hebben ze die potentie al bewezen: we willen ze hebben.
  De experts waar hierboven over wordt gepraat, die het zelf niet weten, of die het zelf niet uitdragen. Die zien we niet (snel) als HiPo, zij dragen het niet uit, vallen niet op. Maar ze zíjn het wel, ze hebben die potentie. Maar ze worden niet gedekt door de term HiPo.

  Qua zoekmachine is dit artikel inmiddels een hele goede om onze namen in verband te brengen met de term HiPo…

  Ik denk overigens dat er een heleboel mensen zijn die heel veel weten, maar dat niet snel uit zullen dragen (naar een groep). Daar kunnen talloze redenen voor zijn, van bescheidenheid, tot het pretentieus vinden. Aan de andere kant zijn er misschien ook mensen die heel veel uitdragen, maar wiens kennis voornamelijk in het uitdragen zit.
  En nu vraag ik me af, stel, je hebt een expert nodig, bijvoorbeeld om mensen op te leiden. Dan maakt degene met meer kennis van uitdragen van kennis / zichtbaarheid waarschijnlijk een betere indruk dan iemand met vooral inhoudelijke kennis, ook al kan de laatste nog zo veel inhoudelijk vertellen.

  Is dan een expert iemand met inhoudelijke kennis, of iemand met inhoudelijke kennis die ook goed kennis kan uitdragen? En is iemand met alleen/vooral inhoudelijke kennis dan een expert of gewoon iemand die veel weet?
  (natuurlijk, je hebt verschillende soorten experts).

  Ik denk dat ik teveel filosofie heb geschreven de afgelopen tijd. Excuses voor de diepgang.

 • Floor Drees
  says:

  Ik denk dat er een heleboel mensen rondlopen die geen idee hebben van wat ze waard zijn. Of hun talenten alleen gebruiken in hobby’s en werk als noodzakelijk kwaad zien, eerder dan iets waar ze misschien wel heel goed in kunnen zijn en plezier aan kunnen beleven…

 • Bas van de Haterd
  says:

  @Floor: ik moet zeggen dat Kim’s reactie mij ook aan het denken heeft gezet. En inderdaad zijn er mensen die zich niet heel publiekelijk als expert profileren, maar dan wel in tweegesprekken duidelijk laten merken dat ze expert zijn. Inderdaad zodat anderen dat publiekelijk uitdragen. Ken je er ook die echt niet van hun eigen expertstatus op de hoogte zijn?

 • Floor Drees
  says:

  @Chris
  Jij zit vol leuke blogideetjes, nu nog de tijd vinden om ze allemaal te schrijven!

  @Kim
  Bedankt voor het vertrouwen.
  Over de expert-die-zich-niet-als-zodanig-presenteert: ik ken er zeker een aantal. Zij zijn te verlegen om zich te profileren als expert en te bescheiden om aan anderen te laten zien wat zij allemaal (al dan niet achter de schermen) doen. Zo kan ook niemand anders een goed woordje voor ze doen…

 • Kim Willems
  says:

  Als je als HiPo al iets bewezen moet hebben, heb je dus al iets bewezen en ben je geen HiPo meer op dat gebied, lijkt me. Volgens de dikke Van Dale betekent potentieel “de mogelijkheid bezittend zich te ontwikkelen tot het genoemde” of “het vermogen”.

  Voor mij is een HiPo een veelbelovend iemand op een bepaald vlak/gebied. Niet iemand die het al waar gemaakt heeft (dat noem ik meer een “kenner”).

  @Floor: ken jij iemand als expert die zichzelf (dan wel via anderen) niet als expert gepresenteerd heeft? Ik niet geloof ik…. De perceptie dat jij de beste bent is voldoende. Het is wel handig als je dit vervolgens ook waar weet te maken, anders voer je een gelogen brand wat nooit lang goed gaat. Maar daar hoef jij je volgens mij niet zo druk om te maken 😉

 • Chris Stapper
  says:

  Misschien kan ik er dan voor zorgen dat Euroshopper bier een naam krijgt! Dat mensen weer trots worden om het te drinken!

  Maar inderdaad, HR filosoof klinkt goed. Dan heb ik wel te maken met het zweverige filosofenimago. ‘wat is dat dan, filosofie?’, ‘wat kun je daarmee doen in een organisatie?’. Misschien moet ik er iets algemeners van maken. Professioneel vragensteller of zo. Dat vatten mensen sneller.

  Misschien leuk om daar een blog over te schrijven: wat moet mijn brand worden!?

 • Floor Drees
  says:

  Ik had inderdaad een advertentie uitstaan, om de reacties (tot dan toe alleen een verzoek tot een rendez-vous) te verwerken in een stuk voor ikki.

  HR filosoof klinkt mooi. Eeuwige student is gewoon een beetje jammer. Word je weer geassocieerd met Euroshopper bier enzo 😉

 • Chris Stapper
  says:

  Prachtig. Had je ergens advertenties staan? Of wellicht bellen ze elke bekende of populaire website of ze interesse hebben.

  Je bent natuurlijk wel een ondernemend persoon.

  Huidige overweging: als wat zal ik mezelf gaan branden? HR filosoof? Brand manager? Eeuwige student?

 • Floor Drees
  says:

  @Chris
  Met een beetje kennis van PB ben je zo iets. Heb ik jou ooit het verhaal vertelt van marktplaats.nl? Zij belden mij op, of ik “over de advertenties van 1st Floor graphics ging. Ondernemers krijgen namelijk korting.” Ik, ondernemer? Ik sta niet eens ingeschreven bij de KvK!

 • Chris Stapper
  says:

  Leuk stuk Floor! Ben erg benieuwd naar je bevindingen. Wat gebeurt er als je je profileert als expert? Ik geef je een goede kans dat mensen je echt als expert gaan zien.

  Leuke vraag: in hoeverre hangt je expert-status af van of je je profileert als expert? Wordt een bescheiden persoon snel als expert gezien? Ik denk van niet, zelfs niet als hij écht veel weet. Houding en uitdragen van expertise spelen een grote rol. Misschien te groot, moeilijke vraag.

  Aristoteles zei dat iets alleen iets in potentie was als de potentie waar wordt gemaakt (correct me if i’m wrong). Misschien is dat het gevaarlijke aan de term HiPo: als je het bent heb je het al waar gemaakt. Hoe vinden we nu de mensen die veel potentie hebben om waar te maken?

 • Bas van de Haterd
  says:

  Het is een interessant begrip, maar mede afhankelijk van je definitie. In the Tipping point omschrijft één van de mensen die Gladwell interviewt de ‘bijzondere persoon’ als een high potential. Ze (de dame die o.a. airwalks groot heeft gemaakt) stelde: iemand met normaal haar, gewoon gekleed in een café vol mensen met blauw haar is een potentieel zeer interessant persoon. Dat zijn de mensen die misschien ’the chasm’ kunnen overbruggen tussen werelden. Net als de kortharige normaal geklede persoon bij een metal concert.

  Het ligt maar aan je definitie van high potential, aan wat je zoekt in een persoon denk ik.