Vacaturesite top 10: we kruipen omhoog

Vacaturemonitor Nou, nadat vorige week een kleine groei kon worden gemeld is ook deze week er eentje met een klein groeibericht. Het is allemaal niet veel, maar het zijn toch zeker positieve signalen in deze verder nogal sombere tijd.

De teller staat stil op ruim 98.000 nieuwe vacatures over de afgelopen drie weken. En dat is akelig dicht bij de magische grens van 100.000. Een aantal dat overigens vergelijkbaar is met de zomerperiode van 2008…

De stagnatie die ik vorige week dacht te zien zet zich in ieder geval niet door. Want in de afgelopen week is het aantal nieuwe vacatures met zo’n 5.000 gegroeid ten opzichte van de week daarvoor.

De wekelijkse top 10
En dit zijn de top 10 van sites met de meeste nieuwe vacatures over de afgelopen drie weken:

Vacaturesite top 10: week 4 - 6 

Nou, de grote jongens moeten allemaal behoorlijk inleveren; met uitzondering van Werk.nl (+0,6%). Nationale Vacaturebank (-1,3%), Monsterboard (-0,7%), Totaljobs (-1,1%) en JobTrack (-1,8%) krijgen er allemaal zeer fors van langs.

In de middenmoot valt het allemaal nogal mee; Vacaturekrant (+0,3%) gaat licht vooruit, terwijl Dovajobs en Careerbuilder stil blijven staan. Randstad (-0,2%) daalt licht terwijl Werkenbijdeoverheid (+0,8%) een reuzensprong maakt.

De grote vier
En dan nog het beeld van de grote vacaturesites:top vier vacaturesites: week 12 - 6Tja, Totaljobs zet haar vrije val onverminderd voort terwijl Nationale Vacaturebank en Monsterboard hun winst van de afhelopen week lijken te consolideren. Werk.nl groeit onverstoorbaar door en heeft de donkere dagen na Kerst duidelijk achter zich gelaten.

Het aandeel van de grote vacaturesites staat hoe dan ook onder druk. Aan het begin van de meetperiode hadden de vier grote sites gezamenlijk een aandeel van ruim 50% in het aantal nieuwe vacatures. En dat aandeel is gaandeweg verwaterd tot zo’n 40%:

De grote vier: aandeel in nieuwe vacaturesDe vraag is natuurlijk welke oorzaken zijn aan te wijzen voor deze forse daling. Het afnemende rendement van de grote(re) vacaturesites, een groeiend aantal vacaturesites; de toegenomen populariteit van sociale media, de hoge kosten voor het plaatsen van vacatures op de grote sites? Een combinatie van deze oorzaken? Of zijn er ook nog andere oorzaken aan te wijzen?

Hoe dan ook de grote jongens hebben het bepaald niet makkelijk; en dan hebben ze ook het economische tij nog eens tegen. En wat zou je dan moeten doen? Juist: innoveren! Monsterboard is er druk mee bezig; maar hoe zit het met de rest?

Cijfers en ranglijst zijn gebaseerd op JobFeed. JobFeed is een initiatief van Textkernel.

Geef een antwoord