Je bent ontslagen, dus ik ken je niet meer

Woensdag 4 februari las ik in de Pers over het fenomeen unfriending. Unfriending? Dat heette toch defriending? Niet dat het veel uitmaakt, beide begrippen betekenen hetzelfde, te weten het lozen van virtuele vrienden. Antionette bemerkte een markante daling in het aantal LinkedIn connecties na haar ontslag. Haar oud-collega’s hadden haar ‘gedumt’ uit vrees dat de connectie met haar zou leiden tot consequenties op kantoor.

Die en die heeft je verwijderd
Antionette kreeg uiteraard geen bericht van LinkedIn over welke ‘vrienden’ haar hadden laten gaan. Ook Hyves stuurt geen bericht naar de gedupeerde wanneer een ander lid hem/haar verwijderd. En dat willen ze zo houden, ondanks de vaak radeloze verzoeken van Hyvers die willen weten waarom ze ineens geen 200 maar 199 contacten hebben.

Maar waarom?
Waarom je mensen zou ontslaan uit hun functie als online contact? Omdat hij/zij onslagen is vind ik wel een hele nare reden. Ik verwijder alleen contacten als ze mij (en met mij vele anderen) bestoken met hun wekelijkse nieuwsbrief, hun wie-wat-waar om het uur bijwerken en/of vanaf het toilet/terwijl hij midden in een familievete zit twittert.

Maar daar begin ik niet nu opeens mee. Dat deed ik altijd al, gewoon, tussen de bedrijven door. Nu maar hopen dat niemand in een poging hip te zijn, mij verwijderd. Ik hou die teller in de gaten!

Deze blog verscheen eerder op ikki.nl.

Geef een reactie

6 Comments
 • Tessa Faber
  says:

  @ Marc, ik heb een concreet voorbeeld waarbij een jaarcontract niet werd verlengd vanwege negatieve uitlating op Hyves. Dit werd echt als reden opgegeven.

  De dame in kwestie was ook niet echt subtiel in haar uitlatingen, en dat vind ik niet zo slim, maar toch is het wel een bijzondere ontwikkeling….

 • JM
  says:

  op deze manier breid je netwerk niet uit. Juist mensen van andere banen en alles zorgen er in de loop van de tijd dat je netwerk groeit. Ik vind het dan ook niet slim om ze te verwijderen als link.

 • Thomas
  says:

  Interessant vraagstuk. Ik houd zelf mijn netwerk online altijd kunstmatig onder de 300 contacten.

  Voor mij is linkedin een tool om overzicht te houden op mijn “real life” zakelijk netwerk.  Wanneer contacten verwateren of zich  ver buiten recruitment ontwikkelen verwijder ik ze uit mijn netwerk.

  Overigens vind ik ontslag een wel heel heftige reden. Hoewel ik me wel voor kan stellen zich na ons samenwerken een carrière switch microbiologie in de derde wereld (om maar wat te noemen) de connectie niet langer interessant voor me is.