Netwerksites veilig voor jongeren

Zeventien Europese internetbedrijven hebben gisteren, op initiatief van de Europese commissie, een akkoord getekend om sociale netwerken veiliger te maken voor jongeren onder de 18 jaar. Onder andere Google/YouTube, Facebook, Hyves, Microsoft Europe en Yahoo! Europe tekenden voor het volgende:
De profielen van jongeren onder de 18 gaan op standje ‘vertrouwelijk’ en zijn niet vindbaar via de zoekmachines. Op de sites komt bovendien een ‘misbruikknop’ waarmee tieners ongepast gebruik kunnen melden (Hyves heeft al sinds jaar en dag zo’n optie). 

Ik zeg: kul. Laat die jongeren lekker op hun bek gaan. Laat ze de foto’s van afgelopen zaterdag online zetten en mailtjes krijgen van minder fijne personen. Ze zijn na hun achttiende niet opeens volwassen genoeg om na te denken over het weergeven van contactgegevens (miss-sexy13@gmail.com) of minder professionele beeltenissen van zichzelf. Maar dat is slechts mijn bescheiden mening.

Bron: nrc.next van 11/02/09

Geef een antwoord

9 Comments
 • Kim Willems
  says:

  Deels vind ik het de verantwoording van de ouders, deels van de middelbare (of misschien wel basis)school. Tijdens deze periode worden de meeste profielen aangemaakt (je wilt erbij horen, net zoals je klasgenootjes), dus een goede voorlichting zou geen kwaad kunnen.

  Een regeling om bescherming te bieden heeft geen nut, want hoe gaan ze controleren dat jij toch echt 18 bent? Dat is hetzelfde als dat je een erotische pagina bezoekt en de vraag gesteld krijgt “ben jij 18? Klik hier. Ben jij nog geen 18, klik hier”. Er zal geen enkele 16 jarige zijn die gaat klikken op de “ben jij nog geen 18, klik hier”.
  Nutteloos dus, hoewel het idee goed is. Vooral aangezien de jeugd niet snapt wat sommige dingen (Goed voorbeeld van Floor: miss-sexy13@gmail.com) uitstralen.

 • Tessa Faber
  says:

  Ik ben het roerend eens met Bas…..
  Om kinderen op te voeden moet je echt wel iets van hun wereld weten. Ik vind dat je het je als ouder en docent niet kan veroorloven om hier niet bovenop te zitten. Helaas denken veel mensen nog dat ze in hun vaders of moeders wereld leven, maar dit is niet zo.

  Afschermen vind ik een mooi gebaar, maar meer is het niet.
  Echte kwaadwillenden (zowel jongeren onder de 18 met  valse ID  als degenen die jongeren bewust opzoeken)  vinden er wel wat op.

  Overigens heb ik mijn peuter van 2.5 vandaag verteld wat een poken is en hebben we samen getwitterd dus bij ons zit het wel snor 🙂  Ik werk als moeder al enthousiast aan zijn brand, zijn eigen domein is al geclaimd.  Nu nog een dosis gezond verstand en verantwoordelijkheidsgevoel maar dat gaat goed komen. 😀

 • Bas van de Haterd
  says:

  Jongeren tegen zichzelf beschermen is op zich niets mis mee. Ik denk dat het minder te maken heeft echter met de beschermingen die je nu ziet als met het opvoeden van jongeren over de omgang met dit soort fenomenen.

  Helaas is opvoeden een taak van de ouders en wat zeggen die ouders vaak: ja, daar snap ik niets van. Of… sociale netwerksites, ik heb liever normaal contact.

  Een stukje bewustwording is er de laatste tijd wel gekomen en langzaam begint er actie te komen. Maar nog steeds veel te weinig en het is met name dit gebrek aan kennis bij de opvoeders (ook docenten trouwens) waar het probleem zit. Hoe kan je nu nog met goed fatsoen les geven op de basisschool of middelbare school en zelf geen Hyves profiel hebben? Hoe kan je dan begrijpen wat deze jongeren doen en ze hier enige bewustwording over bij brengen?

 • Chris Stapper
  says:

  Ik weet het niet. Ergens kan ik me de angst voorstellen van vooral ouders ‘wat er met die foto’s gebeurt’. Aan de andere kant, als je kinderen de hand boven het hoofd houdt, leren ze minder goed waarom iets niet mag. De hoop is dat ze, als ze 18 zijn, minder snel domme dingen doen. En ik vraag me af of dat waar is.

  Maar als de enige afspraak is dat jongeren niet gevonden worden door zoekmachines… ach. Inderdaad een beetje symboolpolitiek. ‘We kunnen niet echt iets doen, dus doen we iets dat belangrijk lijkt’.

 • Marc Drees
  says:

  @Floor:
  Dus het is bescheiden kul?
  Het lijkt me een slechte zaak om jongeren die aanzienlijk jonger zijn dan 18 te beschermen tegen de ‘boze’ buitenwereld. Zolang ze tenminste niet creatief met hun eigen leeftijd omgaan. Want daar is natuurlijk geen kruid tegen gewassen.

  Als maatregel denk ik ook niet dat het veel impact zal hebben. Dit valt in de categorie symboolpolitiek. Vetrouwingwekkende, zinloze en belastingslurpende maatregelen. Helemaal fijn…