Zijn ambtenaren andere mensen?

Logotype InOverheid.nl Een onderzoek van InOverheid.nl lijkt deze vraag met een overweldigend: Ja te beantwoorden. In ieder geval waar het om zekerheid en carrière gaat.

Vandaag publiceerde deze site namelijk de resultaten van een onderzoek onder ambtenaren en werknemers in het bedrijfsleven. En de resultaten laten een behoorlijke waterscheiding zien.

Zo gaat een ruime meerderheid (69%) van de ambtenaren ervan uit dat ze hun baan dit jaar niet zullen verliezen. In het bedrijfsleven denkt slechts 47% dat hun baan dit jaar is gegarandeerd.

In beide gevallen zou realistisch gezien dat percentage natuurlijk veel hoger moeten zijn. Tenslotte is het niet erg waarschijnlijk dat 50% van de werknemers in het bedrijfsleven hun baan dit jaar zou gaan verliezen. Da’s geen recessie maar een meltdown!

Daarnaast zijn een aantal onderdelen van de overheid acyclisch of zelfs anticyclisch. Dus daar zou zelfs sprake kunnen zijn van een netto groei van het aantal banen tijdens een economisch neergang.

En wat te denken van het carrièreperspectief? Twee op de vijf ambtenaren denkt de volledige carrière binnen de overheid te vervullen. Waarbij zelfs 45% van ambtenaren boven de 45 jaar dit denkt. Helaas geeft InOverheid geen cijfers over de

InOverheid.nl denkt dat dit loyaliteit is. Ik vraag me dat oprecht af. Volgens mij is het vooral risicomijdend gedrag wat de reden is van deze hoge percentages. Onder het motto bij de overheid zit je ‘goed’, ook wel te vertalen naar ‘veilig’.

Een baan voor het leven in het bedrijfsleven speelt volgens mij nauwelijks een rol. En zeker de jongere generaties hebben geen enkele illusie (of zelfs de ambitie) om bij hun eerste werkgever hun pensioen te bereiken.

Geef een reactie