Bloedbad op vrijdag de 13e

Bloedbad Het lijkt wel een nieuwe race te worden; wie krimpt het hardst. Nadat eerder vandaag het Duitse statistisch bureau Destatis met tegenvallende cijfers naar buiten was gekomen heeft het CBS nu ook een duit in het zakje gedaan.

En het zijn behoorlijk donkere wolken die zich samenpakken aan de horizon. Want volgens de eerste, voorlopige raming van het CBS is de Nederlandse economie in het vierde kwartaal van 2008 met 0,6 procent gekrompen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder.

En dat ziet er zo uit:

CBS: BBP over afgelopen 8 jaar

Waarmee we voor het eerst in vijf jaar weer eens een krimpend kwartaal mogen bijschrijven. Niet echt iets om trots op te zijn.

Volgens CBS was er in het vierde kwartaal van 2008 nog wel een groei van de werkgelegenheid (95 duizend banen van werknemers meer dan in hetzelfde kwartaal van 2007).

Overigens kan het altijd nog veel slechter; tenslotte deed Duitsland het nog rampzaliger dan ons kleine landje: In vergelijking met het derde kwartaal kromp de economie 2,1%, de sterkste afname in ruim twintig jaar. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2007 daalde het bbp 1,7%.

Hoera…

Geef een antwoord

1 Comment