Solliciteren met je onderbewuste!

Solliciteren met je onderbewuste!Natuurlijk is het in deze tijden niet te hopen dat je gedwongen op zoek bent naar een nieuwe baan. Zeker nu we officieel in een recessie zitten en de economie met maar liefst 1% is gekrompen, is elk advies welkom. Natuurlijk is een goede voorbereiding ten aanzien van het bedrijf maar ook de interviewer (Google is het devies) een must, naast een uitgeslapen en verzorgde indruk, een tijdige aankomst en een glimlach ondanks de zenuwen. Deze zaken zorgen voor een goede start maar om een verpletterende indruk te maken op je gesprekspartner, onthoud dan deze drie tips en maak er een meer dan succesvol gesprek van!

Het geheim is kennis van lichaamstaal. Dit is een onderwerp dat velen denken te kennen en te beheersen maar helaas in de praktijk maar zelden goed wordt toegepast. Als twee mensen elkaar tegenkomen, en zeker als het de eerste keer is, begint er, wat je zou kunnen benoemen als, een non-verbale dans.

Deze dans zit in onze genen en onderbewuste. Het is iets dat we al geleerd hebben toen we allemaal nog in grotten leefden en moesten zien te overleven. Sommige zaken verdwijnen maar heel langzaam, en soms waarschijnlijk wel nooit, uit de menselijke anatomie of fysiologie of ze nu wel of niet meer nodig zijn in het dagelijkse leven.

Recente studies naar de werking van onze hersenen heeft aangetoond dat ons lichaam signalen stuurt naar alle andere personen in de ruimte waar wij ons bevinden. Deze signalen worden onbewust verstuurd door onze hersenen en worden door de andere personen gelezen zonder dat zij zich hiervan bewust zijn. Zelfs nog voordat we andere individuen bewust hebben opgemerkt!

De eerste vraag die je lichaam stelt is of het gaat om een vriend of vijand. Dit houdt direct verband met vele eeuwen geleden waarbij deze vraag zeer belangrijk was en het verschil tussen leven en dood kon betekenen.

Als je lichaam deze vraag niet direct of volledig als positief kan beantwoorden dan zend je onbewust miljoenen minuscule signalen uit dat je je klaarmaakt voor een gevecht. Het lichaam van de tegenpartij herkent dit onmiddellijk en in een fractie van een seconde zal zij antwoorden door een verstijving van houding en spieren. Dit is een volledig onbewuste en onvrijwillige reactie van de andere persoon.

Dit betekent echter wel dat elke hoop op een positieve connectie met de tegenpartij vervlogen is. Tenzij je de ruimte betreedt met een attitude en bewuste gedachte dat de persoon die je gaat ontmoeten een vriend is en dat je er erg naar uitziet om hem of haar te zien. Dit bereidt je lichaam voor op een positieve lichaamshouding die door de ander onbewust zal worden geregistreerd als positief. Als je deze mentale voorbereiding niet treft en deze gedachte niet in je bewustzijn hebt voor je de ruimte betreedt zal je lichaam je bijna elke keer verraden.

Wat moet ik dan precies doen zul je denken? Eigenlijk is het heel erg eenvoudig. Je repeteert het gesprek van te voren en zegt bewust tegen jezelf dat je zo een vriend of vriendin gaat ontmoeten en dat je daar erg veel zin in hebt. Als het je helpt kun je ook aan een geliefde of vriend denken terwijl je deze mentale imprint maakt. De truc is om je onderbewuste instructies te geven voordat je instinct het automatisch doet en wellicht je eerste indruk volledig en vakkundig torpedeert. Het vergt wat oefening maar het rendement is er zeker naar!

Ten tweede moet je je borst openhouden naar de andere partij. Dit is ongetwijfeld iets wat je al vaker hebt gehoord of gelezen maar vraag een collega eens om een dag of een vergadering lang je in de gaten te houden en te turven hoe vaak je de gesloten houding aanneemt. Ik ben er bijna zeker van dat het aantal je onaangenaam verrast. Als je niet weet wat je met je handen moet doen, vouw ze over elkaar of zorg dat je pen en papier bij je hebt. Je kunt ook gewoon je onderarmen op de tafel leggen en je schouders ontspannen. Zorg ervoor dat je altijd redelijk recht tegenover je gesprekspartner zit. Al deze signalen komen niet bedreigend over en zorgen ervoor dat het onderbewuste van hen je classificeert als open en positief. Als je een verandering maakt in je houding zal dit onmiddellijk worden geregistreerd door de tegenpartij. Als je van open naar gesloten gaat zal dit snel leiden tot een verandering in lichaamshouding van hen en zal hun positieve beeld van jou verminderen.

Het doel is om een vloeiende en open lichaamshouding aan te nemen. Doe jezelf geen geweld aan door overdreven houdingen aan te nemen, deze vallen meteen weer in het verkeerde bakje bij het onderbewuste van je gesprekspartner. Probeer dit te oefenen door ook af en toe in een gesprek met bijvoorbeeld een collega of vriend eens bewust na te gaan wat je houding is. In prettige ontspannen gesprekken maar ook in een moeilijk en onplezierig gesprek. Je zult zien dat je houding zeker anders is in deze gevallen.

En ten derde? Bereid wat je wilt gaan zeggen goed voor! Als de taal van je lichaam positief is door je mentale voorbereiding en je open lichaamshouding tijdens het gesprek, geeft dat je de kans om gehoor te vinden bij je gesprekspartner. Bereid een paar cases voor die beschrijven hoe je lastige situaties in je huidige of voorgaande baan hebt opgelost tot grote tevredenheid van je leidinggevende. Blijf altijd tactvol en positief ook over de blunders van collega’s of derden die jij vervolgens weer moest oplossen. Verdiep je in de huidige situatie van het bedrijf, de functie waarop je solliciteert en probeer daar je case op af te stemmen. Ook dit geeft een positieve impuls aan het onderbewuste van de gesprekspartner dat je voldoende geïnteresseerd bent in hen en het bedrijf. Ook wordt dit vaak, mijns inziens terecht, opgevat als een teken van respect en dat vinden we allemaal erg prettig, zowel bewust als onbewust!

Als je bovenstaande in de praktijk brengt dan zul je er versteld van staan hoe prettig zelfs sollicitatiegesprekken kunnen zijn en dat zal je kans op een vervolggesprek – of nog beter – een aanbod zeker vergroten. Blijf wel altijd eerlijk naar jezelf en ook kritisch. Als je contacten met een of meerdere mensen van dezelfde organisatie, ondanks je mentale positieve voorbereiding, toch tot onderbewust vluchtgedrag leiden, wellicht moet je dan nog eens heel goed nadenken of dit wel het bedrijf voor jou is!

Geef een reactie

1 Comment
 • Tessa Faber
  says:

  Fantastisch artikel Jacolien!!

  Dit is exact waardoor ik ooit als sollicitatiecoach ben begonnen, dit intrigeert me mateloos.

  Zo zijn een flink aantal pincipes vanuit NLP (waarvan je hier ook wat dingen aanstipt) ook een enorme hulp bij een sollicitatiegesprek, maar daar zal ik binnenkort ook graag een artikel over schrijven!

  Je laatste zin kan ik alleen nog maar eens onderstrepen:
  Wees je altijd bewust van het feit dat jij solliciteert bij een organisatie maar dat het veel belangrijker is dat de organisatie bij jou ook een goed gevoel oproept.

  Geef je buikgevoel in dat geval ook de aandacht die het verdient en luister eens een keer wat minder naar die innerlijke stem die alleen maar de rationele aspecten (veiligheid, stabiliteit en inkomen) benadrukt.

  Wees je inderdaad bewust van je hele uitstraling.
  Als je authentiek bent en solliciteert op een baan die echt bij je past, dan zal je dit uistralen en is je lichaamstaal congruent met je doel.