ABU toont donkere wolken in uitzendwereld

Logotype ABU Onze early warning economische indicator heeft alarm geslagen. Vandaag heeft namelijk de ABU de cijfers over de uitzendmarkt in de eerste vier weken van 2009 bekend gemaakt.

En wat zeggen die cijfers? Dat het aantal uitzenduren in die periode daalde met 21%. En dat is natuurlijk gruwelijk veel. Vooral als je bedenkt dat dit niet veel goeds zou moeten voorspellen voor de werkgelegenheid, en daarmee het aantal nieuwe vacatures.

Want waar CBS over het laatste kwartaal van 2008 een daling van 21,5% in het aantal nieuwe vacatures meldde, geeft de ABU feitelijk een inkijkje op wat nog komen gaat voor begin 2009.

Althans, als we er op kunnen vertrouwen dat uitzendcijfers inderdaad een betrouwbaar early warning systeem zijn. In dit geval zijn er misschien wel enige kanttekeningen te plaatsen. Die ABU zelf overigens deels zelf doet:

Januari 2009 kenmerkte zich in vergelijking met vorig jaar door lange periodes van vorst, waardoor er veel vorstverlet is verleend, projecten geen doorgang vonden en uitzendkrachten hun vakantiedagen opnamen.

Daarnaast lijkt er bij de nieuwe vacatures eerder sprake van een stabilisatie dan een verdere sterke afname van het volume.

Maar er zijn ook zeer zorgwekkende signalen:
De uren in de industriële sector vertoonden een daling van 26% […] het aantal uren in de technische sector daalde met 29%.

En dat is toch weer wat minder aangenaam nieuws…

Geef een antwoord

2 Comments