Wil je even een voorbeeldje van een factuur opsturen, Floor?

Vrienden weten me altijd wel te vinden, als het om advies over salarissen, pensioen en kant-en-klare facturen gaat. Alsof ik alles weet. Zeker niet, mijn vader heeft me gister moeten helpen met mijn belastingsaangifte. Een factuur opstellen kan ik nu wel, maar goed ook, ik wil mijn gelletje wel op tijd. En met de perfecte factuur lukt dat.

Dat weet Cleo Scheerboom van nrc.next ook. Bij deze, een paar tips van zijn hand:

 1. Zorg voor een correcte adressering. Vermeld altijd een contactpersoon.
 2. Maak je factuur uniek met een doorlopend factuurnummer. Voor de starters onder mijn vrienden: ben je bang dat een laag factuurnummer onprofessioneel staat? Neem dan het klantnummer op in de cijferreeks, bijvoorbeeld 012.01.
 3. Vermeld een kenmerk, ordernummer of kostplaatsnummer.
 4. Zorg voor een duidelijke omschrijving van de geleverde dienst of product. Noem datum (waarop is geleverd/ waarop de opdracht is voltooid), locatie en opdrachtgever.
 5. Noem het KvK-nummer. Registratie in het handelsregister van de Kamer van Koophandel is voor alle ondernemers verplicht sinds 1 juli 2008.
 6. Op de factuur moet altijd een betalingstermijn staan. Bestaan daar geen afspraken over? Dan geldt de wettelijke betalingstermijn van dertig dagen.  
 7. Factureer op tijd. Dat is: aan het begin van de betalingstermijn.
 8. Vergeet niet de BTW te berekenen. Als de ondernemer BTW-plichtig is staat het aansluitingsnummer op het briefpapier vermeld. Noteer vervolgens de totale prijs zonder BTW, het bedrag van de BTW en de totale prijs inclusief BTW. Lieve artiesten en journalisten vrienden, jullie zijn vrijgesteld!

Zo. Voortaan verwijs ik door naar deze post. Alhoewel, als het zo vrij verkrijgbaar is, word ik natuurlijk nooit meer verrast met spontane kook-acties en gratis bier. Hm…

Geef een antwoord

2 Comments
 • Bas van de Haterd
  says:

  @Floor: klantnummer opnemen in de cijferreeks mag niet van de belastingdienst! Leuk tips die in strijd zijn met de wet (goed stukje journalistiek).

  Je mag we beginnen met b.v. een jaartal (09001 bijvoorbeeld), maar het moet altijd een doorlopende reeks zijn (aldus mijn accountant toen ze zag dat ik klantnummers in de reeks gebruikte).

  En punt 8: bij aangifte van BTW, vergeet niet dat 0% btw en vrijgesteld van BTW voor de belastingdienst 2 aparte dingen zijn.

  Dus de belangrijkste tip: neem een goede boekhoud(st)er in de arm. Voor mannen: neem vooral een vrouw in de arm, die ben je gewend niet tegen te spreken en laten we eerlijk zijn: je huurt een boekhouder in omdat die er meer van weet dan jij!