Online referral services in Nederland: de harde cijfers

Vandaag is weer tijd voor de cijfers van de online referral services in Nederland. En we kunnen wel stellen dat we nog maar drie actieve sites over hebben: Spotajob, Zubka en Friendhunter.  De andere drie zijn dood (Jobadvisor) of schijndood (Usersix en Goozup).

Hoe gaat het met deze sites in deze rumoerige economische tijden? Zakken ze in elkaar of weten ze ondanks alles aan te klampen. Tijd voor een klein rondje.

Logotype Spotajob

Spotajob heeft 122 vacatures (was 106) en EUR 236.500 aan bonussen (was 197.500). Het aantal spotters is onbekend. Zowel vacatures als bonussen laten dus een behoorlijke stijging zien.

Logotype Zubka Zubka heeft op dit moment 573 vacatures  (was 448) en EUR 573.000 aan bonussen (was 448.000). Na de enorme duikeling in januari ten opzichte van december 2008 is er nu weer sprake van een groei. Het aantal connectors is onbekend.

Van de 573 vacatures zijn er overigens 172 van Ambitious People, die dus al haar vacatures doorplaatst op Zubka. De directeur van Ambitious People is ook verantwoordelijk voor Zubka.

Logotype Friendhunter Friendhunter heeft op dit moment 94 vacatures (was 107); 915 netwerkers (was 887) en een bedrag van EUR 102.402 aan bonussen (was 112.402). Het aantal vacatures (en daarmee het bonusbedrag) daalt ten opzichte van vorige maand. Het aantal netwerkers blijft daarentegen gestaag groeien.

Conclusie?
Tja, er gebeurt niet al teveel in online referral land. Maar de sites lijken in ieder geval allemaal nog in leven. En dat is in deze tijd misschien al heel wat.

Geef een reactie

4 Comments
 • Ben Holewijn
  says:

  Is het een idee als de beloningen omhoog gaan? 2k Is natuurlijk prachtig, maar 15k is natuurlijk beter. Deze laatste fee is de werkgever ook al snel aan een niet responderende print advertentie of een bureau kwijt….

 • Marc Drees
  says:

  @Ben:
  Dat ze op deze manier aan inkomen is nog geen garantie dat het ook werkt. NotchUp heeft natuurlijk een vergelijkbaar pyramide model en dat werkt ook voor geen meter.

  Online referrals is zoiets als online parfum ruiken. Dat lukt ook niet

 • Ben Holewijn
  says:

  Online referrals zijn leuk, maar werken in de praktijk onvoldoende. Althans, in Nederland. In de VS is dat een heel ander verhaal. Als mensen hun baan kwijt raken, moeten ze op zoek naar andere manieren om geld te verdienen. Door vrienden en bekenden aan te melden voor vacatures op bv hi5.com maken ze kans op inkomen. Deze noodzaak is  in Nederland niet aanwezig….