Vernieuwingen bij IKKI en CareeriD

Monster heeft de ambitie om een carrière portal te worden; maar in Nederland hebben we er natuurlijk al twee: IKKI en CareerID. En daar is al enige tijd weinig meer van vernomen.

Maar recent hebben beide sites hun homepage gewijzigd. Op zich niet bepaald schokkend, ware het niet op die homepages interessante functionaliteit wordt getoond, danwel aangekondigd. Tijd voor een korte verkenning.

Intermezzo
Zowel IKKI als CareerID zijn allebei nog erg klein (Alexa rankings van 790.000 en 950.000 respectievelijk) maar hebben natuurlijk grote partijen achter zich staan. IKKI heeft USG als moeder; CareerID heeft Wegener als investeerder.

Dat klinkt gunstig, maar beide partijen zijn natuurlijk buitengewoon cyclisch en merken de gevolgen van de economische neergang dus aan den lijve. De vraag is dus hoe omgegaan wordt met deze loss leaders, aangezien IKKI en CareerID voorlopig nog geen zwarte cijfers zullen schrijven.

Maar genoeg gesomber, laten we maar eens gaan kijken wat nou die vernieuwingen zijn.

IKKI
Zo ziet de nieuwe homepage van IKKI er uit:

Homepage IKKI En dat is al een heel stuk beter dan de wat bleke homepage die IKKI oorspronkelijk had. Stevig in de kleuren, afgeronde hoeken, helemaal modern dus. Maar daar gaat het helemaal niet om.

Want het gaat om het stuk direct onder de global navigation; waar ook dat idiote poppetje met het voet als hoofd staat. Blijkbaar een symbolisering van het oorspronkelijke statement: de omgekeerde wereld van ikki, waar verder overigens niets meer van terug te vinden is.

Maar goed, het gaat dus om dit stuk:

Social Career Navigator IKKI kondigt hier een nieuwe functionaliteit aan; de Social Career Navigator. Toe maar! Volgens IKKI kan deze navigator mijn volgende carrièrestap verkondigen, en ik kan het nu al proberen.

Nou, dat moet ik natuurlijk met eigen ogen zien. dus kies ik de functie van Commercieel medewerker. Om vervolgens dit te zien:

imageDat is apart! Ik kan kiezen uit Wetenschappelijk onderzoeker, Marketing deskundige of Recruiter. De vraag is of mijn toekomstige werkgever wel zo blij met één van mijn keuzes zal zijn… Laten we het er maar op houden dat hier sprake is van een voorbeeld hoe het gaat werken.

Maar het doet me natuurlijk een beetje denken aan de career mapping tool van Monster. En dat was heel interessante functionaliteit die mijns inziens juist niet op een vacaturesite thuishoort.

Ik ben dus benieuwd of IKKI met iets vergelijkbaars gaat komen. Ze hebben, net als Monster, matchingstechnologie. Dus daar hoeft het niet aan te liggen. Maar in tegenstelling tot Monster hebben ze geen miljoenen CV’s als fundament. Dus vraag ik me vooral af hoe ze de Social Career Navigator gaan voeden. O ja, en waarom Social?

Vragen, vragen… We moeten nog even geduld hebben voordat daar een antwoord op komt.

CareeriD
Tja, als het ene carrièreportal wat nieuws doet kan de andere natuurlijk niet achterblijven. En zo blijkt ook CareeriD een interessante nieuwe functie op haar site te bieden:

Homepage CareerIDEn ook CareeriD heeft haar homepage behoorlijk gewijzigd en verbeterd. Met eveneens als belangrijkste verandering een functionaliteit aan de bovenzijde van het scherm. Met de titel: Probeer de matching direct uit:

CareerID: Probeer de matching direct uitAan de linkerkant een aantal criteria die je als werkzoeker relevant kan vinden bij het zoeken naar een baan (Zelfstandigheid, Stressbestendigheid, etc.). Met achter elk kenmerk een schuifje waarmee je waarschijnlijk het belang van dat kenmerk kan instellen. Ik zeg waarschijnlijk omdat er geen indicatie is bij het begin en einde van de schuifmaat.

Als je zo’n schuifje verplaatst zie je direct de vacatures aan de rechterkant ververst worden. Da’s lekker interactief en ook nog eens snel. Niet verbazingwekkend, want ook CareeriD heeft een match-engine achter deze site draaien.

Een nadeel is het beperkte aantal vacatures. Want daardoor blijf ik, hoe ik ook schuif, dezelfde vacatures in beeld houden. Alleen de volgorde wijzigt zich.

Een ander nadeel zijn de criteria. Want waarom geen salaris, opleidingsniveau, ervaring en locatie genomen. Dat zijn tenslotte criteria die voor de gemiddelde werkzoeker net even wat belangrijker zijn dan stressbestendigheid of zelfstandigheid.

Maar ook hier toch een interessante innovatie. Een vorm van uitgebreid en interactief zoeken direct op de homepage. Daar zit potentie in.

Conclusie
In tijden van tegenspoed komen twee Nederlandse start-ups met potentieel interessante innovaties. Dat is altijd goed om te zien. Aan beide innovaties kan nog het nodige verbeteren, maar er wordt tenminste gewerkt aan vernieuwing. En daar gaat het om.

Disclaimer:
Ik adviseer CareeriD ten aanzien van usability en interaction design

Geef een reactie