Starter? Kijk dan niet!

Starter? Kijk dan niet op managersonline.nl. Onderliggend thema van het stuk ‘Afgestudeerde wacht nog even met werken’ is namelijk: de starter is de grote verliezer van deze recessie. Niet echt een fijne gedachte om de dag mee te beginnen. Of eindigen, overigens.

“Nog een paar maanden en de laatstejaars studenten studeren af. Maar wat dan? Nu banen steeds schaarser worden, gaan veel starters linea recta terug naar de collegebanken of vertrekken ze voor een reis om de wereld. In de hoop dat alles er minder somber uitziet als ze terug komen.”

De auteur haalt nog even een onderzoek aan van de Britse Association of Graduate Recruiters. Dit onderzoek schetst een triest beeld voor pas afgestudeerden. Het aantal vacatures voor starters daalt voor het eerst sinds 2003, vooral in de financiële sector. Daar komt bij dat de starterssalarissen waarschijnlijk jarenlang bevroren zullen worden of zelfs flink dalen.

“Universiteiten en hogescholen melden een sterke toename van het aantal aanmeldingen voor aanvullende opleidingen. Hetzelfde geldt voor bemiddelaars van (vakantie)banen in het buitenland.”

In mijn omgeving zie ik een aantal studenten die kiezen voor een vervolgstudie, enkelen die op reis gaan, maar verreweg de meesten gaan gewoon aan het werk. En kómen ook aan werk. Even voor de duidelijkheid: ik heb het nu over de aanzienlijke groep studenten die in januari/februari hun diploma haalden. Oud-medestudenten die naar het buitenland gaan, waren dit al lang van plan. Ze wilden wat van de wereld zien. Of hun studieschuld ontlopen. Ze ontvluchten zeker niet de recessie.

Het valt allemaal wel mee en paniekvoetbal heeft nooit iemand verder geholpen. Succes, lieve afgestudeerden!

Deze post verscheen eerder op ikki.nl.

Geef een reactie

1 Comment
  • Mathijs Duisdecker
    says:

    Helaas val ik onder de groep afstudeerders die na de zomer opzoek gaat naar een baan! Ook jammer is dat vaak het eerst wordt bespaart op de staff afdelingen waar iemand met een P&A diploma (binnenkort hopelijk) waarschijnlijk terecht komt.

    Zou het ook niet zo zijn dat veel afstudeerders (proberen te) blijven hangen bij hun afstudeerbedrijf?

    Heb je nog tips voor deze afstudeerder?