Print is dead. Alweer…

newspaper_delete Waar VNU Media en PCM gebukt gaan onder een veel te grote schuldenlast is diezelfde situatie in de VS aanleiding voor wederom twee uitgevers om het bijltje er (bijna) bij neer te gooien.

Na Tribune Co. (december) en The Star Tribune (januari) zijn dit weekend twee uitgevers in Philadelphia beschermd door Chapter 11; oftewel surseance van betaling.

Op zaterdag was het de beurt aan Journal Register Co. ; op zondag ging Philadelphia Newspapers Inc. ‘kopje onder’. In beide gevallen blijkt de combinatie van een te grote schuldenlast en de snel teruglopende advertentie-inkomsten de oorzaak te zijn.

De vraag is natuurlijk hoe lang uitgevers het in Nederland nog droog weten te houden. PCM en VNU Media lijken daarbij de eerste te zijn die zonder hulp van buitenaf het loodje zullen gaan leggen. Maar wie weet zijn er ook anderen die op hun laatste benen lopen.

Het zou me niets verbazen als voor de zomer de eerste slachtoffers in Nederland bekend zijn. Want waarom zou je nog een vacature in een dagblad plaatsen? En waarom zou je nog belegen nieuws op papier lezen als je dat een dag geleden al online hebt gedaan?

En dan heb ik het natuurlijk niet over de categorie 50+…

Geef een antwoord

3 Comments