Verrassende actie van Linkedin…

Al een tijdje maak ik actief gebruik van Linkedin. Enerzijds om mijn contacten beter te onderhouden, anders natuurlijk ook om in contact te treden met interessante zakelijke contacten.

Afgelopen week kreeg ik uit dit netwerk een vacature gemailed. Een vacature die overigens niet bij mijn achtergrond aansluit, maar dat geeft niet want men stelde mij de vraag of ik wellicht geschikte kandidaten voor de vacature wist.

En dat verbaasde mij zeer, Linkedin stelde zelf al 6 kandidaten voor die op mogelijkerwijs op het profiel van de vacature passen. Alle 6 kandidaten zaten ook in mijn netwerk.

Slim hoor, maar naast de volledige mismatch (voor zover ik het kon beoordelen) was ik ook zeer verbaasd over het feit dat Linkedin namen van mogelijke geschikte kandidaten geeft. De door Linkedin ‘geschikt bevonden’ kandidaten zijn hier hoogstwaarschijnlijk niet eens van op de hoogte.

Mag dit zomaar?

Geef een antwoord

6 Comments
 • Marlies
  says:

  Als werkzoekende vind ik het eigenlijk wel handig dat Linkedin mij automatisch matched aan functies. Zo wordt ik snel onder de aandacht gebracht bij werkgevers en wie weet komt er wat moois uit! Ik heb ook bewust aangezet dat ik open sta voor carriere opportunities. Ik vind wel dat linkedin niet zomaar mensen mag matchen, die dat niet hebben aanstaan.

 • Thomas
  says:

  Ik zal het mijn contact bij Linkedin eens vragen. Nogmaals, kan me goed voorstellen dat dit in het verlengde ligt van de matchtool die ze ontwikkelen.

  @ Ben, ben benieuwd naar de mail. Mag ik je vragen hem eens door te sturen?

 • Thomas
  says:

  Aan de betaalde corporate kant van linkedin werken ze aan een automatch tool. De beta waar ik nu gebruik van maak is veelbelovend maar nog niet in staat vlekkeloze resultaten te bieden.  Kan me voorstellen dat in een verlengde van die tool dit soort mails worden verstuurd. Heb hem zelf nog niet gezien. Dubieus op zijn minst.

  @ Ben is de mail vanuit linkedin.com verstuurd? MAW is dit niet een heel slim opgezette DM van een van LI’s klanten?

 • Jan-Willem
  says:

  Met het oog op de privacywetgeving lijkt me dit dubieus…. Tenzij ergens in de kleine lettertjes staat dat je hier toestemming voor geeft….