Aantallen vacatures: de grote vier

piggy_bank En hoewel ik met EEen oog de koersen op de AEX in de gaten probeer te houden kan ik natuurlijk niet mijn plicht verzaken.

En dus ook deze week een aflevering van de serie aantallen vacatures van de grote vacaturesites. Waarbij gekeken wordt naar het verloop van het aantal vacatures op Nationale Vacaturebank, Monsterboard, Werk.nl en Totaljobs.

En voor vandaag is dit het beeld:

Aantallen vacatures: week 8

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft. De kolom JobFeed is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.

Frappant om te zien dat waar Nationale Vacaturebank een daling laat zien, JobFeed een stijging laat zien. De cijfers van Totaljob en JobFeed lopen behoorlijk gelijk, beiden tonen een sterke daling. En hetzelfde geldt voor Monsterboard, hoewel deze cijfers dus beiden een stijging laten zien.

Ter illustratie heb ik hieronder ook nog even het aantal nieuwe vacatures per week (volgens JobFeed) op de grote drie vacaturesites:

Aantallen vacatures per week voor de grote drie: week 42 - week 8

Nou; het lijkt er inderdaad op dat Nationale Vacaturebank en Monsterboard een soort plateau hebben bereikt. Totaljobs is de witte raaf, maar wel een hele treurige. Want deze site komt wel heel dicht in de buurt van het aantal vacatures dat in de kerstweek werd verzameld. En dat was wel heel erg weinig….

Geef een reactie

7 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Rob:
  Zoals je misschien weet steek ik niet vaak de loftrompet over vacaturesites, maar als kanaal is het natuurlijk geen volstrekt zinloos verhaal. En met verbeteringen zoals Monsterboard pioniert kan het zelfs relevanter worden.

  Voor Linkedin loert het risico van arrogantie door succes. Een reden waarom vacaturesites het nu zo slecht doen; en al helemaal in de beleving. Want een te grote aanslag op de profielen van de professionals op Linkedin kan wel eens een zeer negatief effect hebben op de verblijfsduur of instellingen van diezelfde professionals. En dan zou de kip met gouden eieren zichzelf de nek hebben omgedraaid. Zoals zoveel vacaturesites ook al hebben gedaan.

  Wat onverlet laat dat je als recruiter op dit moment ongetwijfeld search als een waardevoller instrument kan beschouwen.

 • Rob van Elburg
  says:

  @Marc,

  Nou.. Niet alleen een Lentedip. Ik post al sinds 2007 niet meer. Levert niets op en kost een hoop geld. Zeker als het gaat om technisch ICT waar door veel “engels” geweld de ICT-er toch al door de bomen het bos niet meer zit.

  Kortom, ik geloof er helemaal niets van dat posten qua rendement het searchen gaat evenaren. Zeker niet als het gaat om hoogopgeleide kenniswerkers.

  Maar goed, ik heb dan ook niet in het leger gezeten.

 • Marc Drees
  says:

  @Rob:
  Een collectieve lentedip bij recruiters voor het plaatsen van vacatures? Da’s misschien net zo iets als synchroon marcheren over een brug die vervolgens zou instorten.

  Ik denk niet dat recruiters postingsmoe zijn. Ik denk eerder dat bedrijven die vacatures hebben in deze tijd deze juist bij een grote vacaturesite zullen plaatsen. Onder het kopje ‘safe bet’. En de kans op reacties is nu in ieder geval aanzienlijk groter. Even los van de kwaliteit…

  Wroeten in Linkedin is arbeidsintensiever en potentieel zeer frustrerend. Binnen afzienbare tijd zal het net zo effectief blijken te zijn als een CV database van een vacaturesite. Niet dus.

 • Rob van Elburg
  says:

  Eens dat het meten van jobboards een indicatie geeft. Maar toch ook..

  Tijdens onze recruitment outsource periode bij een grote ISP-er hebben wij gemerkt dat alles wat re-actief is (posten, communicatie etc etc) onder hoogopgeleiden ‘nog geen 10% rendement oplevert. Op het laatst laat je het dus maar. Liever dan een flink JAVA, Oracle DBA of CCIE wroeten in Linked in of Monster.

  Ik twijfel er niet aan dat er op dit moment minder vacatures zijn. Kan het echter ook niet zo zijn dat er heel veel recruiters “postingsmoe” zijn?