Do you poken?

image Eens in de zoveel tijd komen er innovaties voorbij op internet die niet alleen waanzinnig nuttig zijn maar ook nog eens ontzettend leuk! Ik volgde al een tijdje de ontwikkeling van de Poken op doyoupoken.com maar met dank aan Ricardo (Risamasu van Rise) heb ik dan nu eindelijk mijn eigenste poken in bezit!

Een poken is een digitaal visitekaartje in de vorm van een als grappig poppetje verkleedde usbstick. Het wonder zit hem in de software op de stick.

Wanneer je jouw poken tegen die van je gesprekspartner aanhoud connect je met elkaar op gezamelijke social networks, geef je elkaars rss feeds aan elkaar door en deel je door jou bepaalde persoonlijke info. Je gegevens blijven up to date beschikbaar als je eenmaal “poked” bent via de website.

clip_image002

clip_image004

Een in mijn ogen geniaal concept. Nooit meer verfrommelde visitekaartjes in mijn portemonnee om thuis al die kaartjes door te spitten op linkedinwaardig materiaal. Eén aanraking en alles is geregeld.

Op weg naar werk droomde ik vanmorgen al over de recruitment toepassingen. Zo zou je een link naar je recruitmentsite kunnen poken, een rss met de nieuwste vacatures. Wat te denken van een branded poken als hand out? Daar kan het standaard stressballetje niet tegen op. Ik loop over van de ideeen.

Er zijn ook nadelen. Zo moet ik op de site WEER mijn gegevens invullen. Alsof ik dat niet al op al die individuele social networks al heb gedaan. Zo moeilijk kan gegevens importeren toch niet zijn?

Daarnaast is het zo dat het bedrijf achter Poken voor een virale marketingaanpak kiest. Tot op heden maar liefst 2x iemand tegen gekomen met wie ik heb kunnen poken! Het is dus nog maar de vraag of het Poken lukt dé standaard te worden, het model is interessant en zal ongetwijfeld tot copycats leiden.

Ik hoop in ieder geval dat het gaat werken, ik zou een recruitment tool rijker zijn en het zou het managen van mijn OSN connecties een stuk makkelijker maken.

Geef een reactie

24 Comments
 • Bas
  says:

  Vorig jaar november kreeg ik van een collega een Poken. Ik was meteen erg enthousiast maar tot nu toe heb ik nog maar één keer buiten de deur gepokend. Heb al even contact gehad met Poken over customized Pokens en die zijn te bestellen. Fantastisch idee om alle bezoekers van een careerevent een poken te geven en zo snel gegevens uit te laten wisselen met recruiters. Enige nadeel het blijft bij een korte hype.

 • Lydia
  says:

  Gisteren tijdens SWVI voor het eerst gepoked! Er zitten nu gesprekspartners in mijn nieuwe poke… Het krijgen en poken met elkaar (Thomas, meer dan 3!) was fantastisch nu nog naar de site waar het schijnt te gebeuren!
  Kan best iets worden!

 • Tessa Faber
  says:

  Nog steeds mijn poken niet uitgeprobeerd, dus het blijft een wat veredelde sleutelhanger.

  Maar ik verzoek Dick Bruna bij deze om een Nijntje poken te ontwerpen, dat past beter bij mijn personal brand….  🙂

 • Tessa Faber
  says:

  Ik heb ook een poken, het is een leuke accesoire aan mijn tas… 🙂 en het levert leuke gesprekken op.  (“he wat Pokemon? Dat is toch zo’n Japanse tekenfilm?”)

  Toch vind ik een gewoon papieren visitekaartje (zeker als daar de moeite van een mooie huisstijl is ingestoken) persoonlijker en mooier en ik bewaar die ook altijd.

  Poken is een leuke gadget, maar idd meer voor de “heb”, een speelgoedje voor volwassen (hoewel… ) van HongKongkwaliteit. 

  Het is jammer dat de toepassing zo eenzijdig is.  Het zou best handig zijn als je er nog meer/ andere informatie op kwijt kon, maar dat kan niet. 

  Ik denk dat de Poken als volwassen hype de lente niet gaat halen…

 • Thomas Waldman
  says:

  @ Michel, volgens mij praten we langs elkaar heen. Ik waardeer mobiele initiatieven (ik werk immers voor Vodafone) en ik waardeer locationbased services. Daar heeft Poken m.i. alleen niets mee te maken.

  Poken is een aggregator die het connecten waar dan ook (ook op Latitude) naar het real life spectrum trekt. Voor al jouw items is nog steeds eerst een login op een device nodig om de connectie te maken.

  Het gaat mij om het real life aspect. Het is fun, het is snel en het is iets dat je samen doet (ipv het monoloog dat invitation heet).

 • Ruben @ Freep
  says:

  Ok ik heb dus niets met dat ding, maar ik heb uit zeer betrouwbare bron vernomen dat hij erg aanslaat onder jongeren en dat hij binnenkort in alle grote warenhuizen verkrijgbaar is.
  Binnen de doelgroep 12-20 zou dit zomaar eens een succes kunnen worden.

 • Michel Rijnders
  says:

  @Thomas: De poken wordt niet retro genoemd, maar qua technologie en mogelijkheden al achterhaald door andere initiatieven. Ik noemde Hyves Mobiel en Aka-aki omdat deze veel meer mogelijkheden bieden en gewoon op de mobiel (die iedereen heeft) werken. Met een userbase zoals Hyves heeft legt niemand 12 euri voor een poken neer als je meer met een Hyves App kan. Of Google die met Friend Connect en Latitude natuurlijk ook mobiele mogelijkheden biedt.

  Maar misschien moeten we de vergelijkingen ook gewoon niet trekken. De poken is een visitekaartje dat alleen werkt als anderen hetzelfde visitekaartje heeft. Aka-aki, Hyves Mobiel en Google zijn mobiele sociale netwerken met Location Based Services. En dat laatste gaat pas echt groot worden 😉

 • gordon lokenberg
  says:

  En dan te bedenken dat poken nog altijd rete gaaf is!
  Ik ben dit weekend, in afwachting van een 3e slopertje overgestapt van het groene poppetje naar een baby poppetje.
  Tijdens je “zakelijke” netwerk activiteiten blijft de poken een leuk onderwerp van gesprek, mede dankzij de vrolijke uitvoering ervan.
  Overigens vanaf april ook customized pokens in de handel!

  Nice to know: op het ABNAmro tennis toernooi werden de gasten van ABN-Amro verblijdt met een poken als presentje.

 • Thomas Waldman
  says:

  Ha! Ik moet toch wel een beetje lachen om mensen die de poken retro noemen om vervolgens Hyves als alternatief te noemen. Volgens mij is hyves, iig vanuit professioneel oogpunt, al bijna een jaar niet meer interessant.

  Daarnaast is het model, mobiel connecten op één social network natuurlijk een stuk beperkter. Aka Aki is zeer beperkt omdat ook daar weer geen gegevensoverdracht of connectie plaats kan vinden.

  Gegeven, de poken is niet ideaal, maar het is de eerste stap naar Real Life connecten. En die is mij wat waard.

 • Michel Rijnders
  says:

  @Bas: de Hyves Mobiel en Aka Aki en andere LBS zijn user fiendly genoeg hoor. Ze geven gewoon aan als iemand van je netwerk of iemand met de gemeenschappelijke interesse in de buurt is. Of dat nu via bluetooth, GPS of een andere weg is. De telefoons van nu maken dat alleen maar makkelijker en daardoor zal de doorbraak ook groter zijn.
  Het gaat hier ook niet zozeer om toepassingen voor recruitment, maar om vernaderingen in communicatie en netwerken waar je als recruiter rekening mee moet houden.

 • Bas van de Haterd
  says:

  Als eerste: het is Risamasu (een R, geen M) Thomas…

  Verder denk ik niet dat de Poken het wordt, maar het is leuk. De hype is al weer wat over. Maar ik denk niet dat het in de mobieltjes gaat komen en alles dat met bluetooth werkt wordt het ook niet.

  Waarom? Simpel. We kunnen als sinds jaar en dag digitaal visitekaartjes met mobieltjes oversturen en doen het niet. Het zit niet in de aard. Je wilt iets aparts hebben, dus een poken achtig ding. We willen helemaal niet zomaar kunnen scannen en zeker recruiters niet. Nu weet ik dat mensen als Michel daar netjes mee omgaan, maar we weten ook allemaal hoe de meeste bureaus makkelijk omgaan met mogelijkheden en ethiek volledig aan hun laars lappen.

  Hyves mobiele applicatie? Voorlopig ook nog niet, tot er bijzondere mogelijkheden mee gaan komen. En als het met bluetooth van doen heeft, er is een reden dat daar nog bijna nooit iets van is doorgebroken. Het is niet user friendly genoeg. ‘We snappen het niet’, hoe makkelijk het dan ook mag zijn.

  Ja, een soort Poken is heel handig, iets andere vorm, iets ander uiterlijk en wie weet over een paar jaar een integratie. Maar voorlopig denk ik nog niet in de mobiel.

 • Michel Rijnders
  says:

  Met de nieuwe Hyves Mobiel die nu in Beta is heb je de poken-features ook al direct op je mobiel en toegankelijk voor je hyves-netwerk. En Aka-aki geeft inderdaad ook wat betere bluetooth mogelijkheden. Desondanks blijft de Poken een mooi verhaal met hoe dat door adepten gemarket is zonder dat Poken zelf een viral marketing inzette.

 • Leon Willemsens
  says:

  Heren,

  I hate to shatter your enthusiasm, maar Poken gaat hem volgens mij niet worden. We hebben begin januari bij Netwerven de eerste Poken 020 meeting gehost, maar de lol is wel vanaf. Ik ben mijn pokendopje kwijt (combinatie van mijn slordigheid en faulty engineering) en da’s maar goed ook. Het ziet er nogal kinderachtig uit en is als concept bovendien nu al achterhaald. We hebben inmiddels aka-aki geïnstalleerd, experimenteren met Google Latitude en draaien Hyves op onze E71’s. Lekker via bluetooth scannen naar  Hyvers in de buurt met dezelfde interesses. Dat is een stuk handiger want niet iedereen draagt zijn Poken op een zichtbare plek. Bluetooth is i.t.t. tot Poken wel “zichtbaar” tot in je binnenzak. Het is kwestie van tijd en dan zit deze technologie (of soortgelijk) in alle nieuwe mobieltjes. Exit Poken.

 • Ruben @ Freep
  says:

  Poken is echt geweldig. Vroeger moest je iedereen zo’n vieze kleffe hand geven en oprechte interesse tonen in zijn/haar belevingswereld. Nu kun je gewoon snel met je poken tegen iedereen aanrijden, doorlopen en thuis kijken wie je hebt “ontmoet”. Je hebt op congressen nu al speciale poken hoekjes waar je zo een paar honderd nieuwe contacten opdoet. Pas alleen op voor een POA (poken overdraagbare aandoening). Ik  heb mijn panda poken beertje gepimpt met de barbiestickers van mijn nichtje, helemaal cool vette shit 😉

 • Chris Stapper
  says:

  Hoi Thomas!
  Toevallig schreef ik vandaag een vergelijkbaar artikel! Ik hoop ook dat het gaat werken, al waren mijn ideeën niet in de praktijk te brengen.

  Ik heb er niet bij stil gestaan dat ze mijn gegevens ook van een site hadden kunnen halen, maar daar heb je zeker gelijk in.

  Tot pokens!