Een aangekondigd bloedbad

Bloederige situatie Joel Cheesman schrijft een aardige stukje over de (mogelijke) perikelen bij de verschillende Amerikaanse vacaturesites. Inclusief een voorspelling dat het in maart wel eens heel bloederig zou kunnen worden.

Maart is de laatste maand van het eerste kwartaal van 2009. En voor beursgenoteerde bedrijven het laatste moment om hun kwartaalcijfers op te poetsen. Wat niet veel goeds betekent voor de medewerkers van die bedrijven.

Volgens Cheesman zullen vooral de medewerkers bij Careerbuilder en Monster het moeten ontgelden. En dat tegen de achtergrond van aanzienlijke groeicijfers in traffic:

Maar ja, dat zijn natuurlijk ontslagen Amerikanen op zoek naar een nieuwe baan. Zonder betalende bedrijven met nieuwe vacatures worden Careerbuilder en Monster hier niet wijzer van. En evenmin gezonder.

De vraag is vooral wat dit voor de Nederlandse vestigingen van Careerbuilder en Monster gaat betekenen. We kunnen er op rekenen dat als het Amerikaanse hoofdkantoor tot een ontslagronde besluit; de Nederlandse zetbazen slechts mogen uitvoeren. Een beursgenoteerd bedrijf leeft voor zijn koers; en hoeveel heeft Nederland nou helemaal in de melk te brokkelen?

Overigens zal dit soort ongerief niet beperkt blijven tot Monster en Careerbuilder. VNU Media is op zoek naar geld en met minder mensen op de payroll wordt die zoektocht ook eenvoudiger. Dus zal boven Nationale Vacaturebank het ontslagspook ronddwalen.

En wat te denken van Totaljobs? Als onderdeel van een andere uitgever (Reed Business) zijn daar al de nodige ontslagen gevallen; zowel in Engeland als Nederland. Totaljobs Duitsland is helemaal ontmanteld en wordt vanuit Nederland ‘bestuurd’.

Aangezien JobTrack en Vacaturekrant.nl eveneens eigendom zijn van uitgevers (resp. Wegener en TMG) is er niet al teveel verbeelding nodig om ook daar gekreun en geween te horen. Overigens zal Wegener vooral spijt hebben van de overname van Spotajob. Dat zal een forse loss leader zijn…

De enige Nederlandse site die onaangedaan deze crisis uit zal zitten is natuurlijk Werk.nl. Maar ja, da’s geen eerlijk vergelijk. Tenslotte krijgt die zijn geld van de Nederlandse staat. En in tijden van crisis zal er dus eerder meer dan minder geld naar Werk.nl vloeien.

Waardoor Nederlands slechtste vacaturesite wel eens als winnaar uit deze crisis tevoorschijn zal komen. Het leven is niet eerlijk…

Geef een reactie

2 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Jolande:
  Ja, ik weet dat zijn plannen hadden in die richting. Na de samensmelting met UWV zou er eindelijk tijd zijn om die pijnlijk slechte site te gaan ‘verbeteren’.

  Doe me een lol en stuur mij eens die vragenlijst (of de URL). Want op dit moment meldt de Werk.nl website een storing….

 • Jolande de Ruyter
  says:

  Ik denk dat je wat Werk.nl gelijk hebt: ik kreeg vandaag een verzoek van Werk.nl om een vragenlijst in te vullen zodat zij de website kunnen verbeteren 🙂