‘Far cry’ om cv’s van kandidaten bij andere bureaus voor te stellen?

De laatste weken wordt ons bureau (ongevraagd en per mail) benaderd met cv’s van consultants van andere bureaus. Deze consultants kijken op onze site en onder de noemer van ‘niet geschoten is altijd mis’ en met een ‘beetje’ geluk mailen ze een cv met de vraag of we die willen opnemen in de procedure.

Uiteraard dient de fee bij succes gedeeld te worden, hetgeen ook logisch lijkt. Ik vraag me alleen wel af of dit een goede en wenselijke ontwikkeling is en of de consultant en het bureau waar hij/zij werkzaam is verstandig bezig zijn.

Niet in de laatste plaats omdat je op deze wijze nooit een goede relatie met een eindklant opbouwt en je dus niet weet wat de eindklant precies zoekt. En als je dan succesvol bent, moet je de fee ook nog eens delen.

Overigens heb ik wel begrepen dat het voor sommige recruitment bureaus vaak de normaalste zaak van de wereld is. Ik kende deze manier van werken niet en ben wel benieuwd naar de ervaring van anderen…

Geef een reactie

13 Comments
 • anoniem@anoniem.nl
  says:

  Wel lezen allemaal. Een anonieme visie op de realiteit van commerciele recruitment en een licht kritische reactie op een posts.

  Laten we eest eens de belangrijkste begrippen: Recruitment, cv schuivers, kandidaten, eindklanten goed definieren. Ik zal dat niet doen, maar uiteindelijk moet de beeldvorming van iedereen overeenkomen.

  Als recruiter maar vooral mens heb ik geleerd zo min mogelijk vooroordelen te hebben en mensen/situaties in hokjes te stoppen.

  Mijn 1e vraag: Stel je belt een kandidaat vanuit een zogenaamd ‘cowboy-bureau’. Tuurlijk met de gedachte om geld te verdienen, maar toch ook de kick van het werk (60 uur p/w). Ook sommige ‘cowboys’ zijn menselijk en voelen wel degelijk mee met de kandidaat. Om terug te komen op mijn vraag. De persoon met wie je hebt gesproken is positief en jij hebt !denk je! een match gevonden. Hierbij natuurlijk kijkende naar de wensen van beide partijen.

  Ben jij een cv schuiver als je dit cv naar een aantal bedrijven doorstuurt zonder bijvoorbeeld zo iemand face 2 face te hebben gesproken? Wanneer ben je dan een cv schuiver? ALs je ook het cv mailt voor vacatures die niet passen??? Persoonlijk heb ik ervaring met het feit dat soms de ideale match de mismatch is en juist de ‘mismatch’ toch de ideale klik is.  Misschien toch niet zo’n gek idee dat cv schuiven!!

  Mijn tweede vraag gaat over het delen van fee’s. Sommigen vinden dit zeer triest en commerciele piraterij achter de rug van de kandidaat om. Stel een kandidaat stelt dit juist op prijs? Uitendelijk komt wel zijn cv met eisen en wensen bij heelveel bedrijven en belanghebbenden terecht zoals iemand eerder terecht opmerkte.  Moet het perse gaan om een goede relatie met jou eindklant als recruiter/bureau? Of blijft de basis het belanrijkste; namelijk het koppelen van werkgever en werknemer.
  Na het lezen van een aantal reacties kom ik tot conclusie dat wij de fout maken om de recruitment markt op een hoop te gooien. sommige bedrijven werven zelf, besteden het uit aan een selectief aantal bureau’s en anderen hebben zoiets van laat maar komen.
  Uiteinlijk wint het principe vraag en aanbod altijd en op dit moment blijkt dus dat zovel kwalitative recruitmentbureau’s als de … heb je dat woord weer. cv schuivers nodig zijn.
  Het gekke in onze markt is dat een stagaire van 17 misschien zelfs beter een IT’er kan vinden dat een gespecialiseerd bureau. Binnen de huizen markt of zelfs voetbalmarkt heb je papieren nodig als intermediar, behalve in de W&S branche!!!!!!!!!
  Zou het een werkgever veel uitmaken of nou IT’er Klaas die uitstekend binnen zijn organisatie past via de beste of slechtste recruiter binnenkomt??? De slechtste kan hiervoor minder, meer of dezelfde fee voor vragen.

  LET OP!
  In deze tijden van crisis zou ik als werkgever eerder een cowboy laten hunten voor 15% . Uiteinlijk kom je, dat weten we allemaal, toch vaak bij dezelfde persoon tercht.

  Maar dit geldt natuurlijk weer voor bepaalde branches en sub-branches om weer niet alle recruitment gerelateede vraagstukken en problematiek op een hoop te gooien.

  Ook binnen de cv scuif markt bestaat volgens mij integriteit en professionaliteit. Maar vaak zie je door de bomen het bos niet meer, dat is wat anders.

  Reacties zie ik via deze topic graag tegemoet.

  Gr. Een mede recruiter en lezer

 • Bas van de Haterd
  says:

  @Ben: dat is voor mij altijd een voorwaarde om als bureau enige toegevoegde waarde te hebben. Dat de kandidaat persoonlijk gesproken moet zijn. Of je moet expliciet duidelijk maken dat dat niet het geval is, zoals Netwerven dat doet. Maar die werken dan ook niet op fee basis.

 • Ben Holewijn
  says:

  @Jolande + Bas  Netjes en bekend maken bij de kandidaat is inderdaad een absolute voorwaarde. Is het ook een voorwaarde dat de kandidaten door het bureau persoonlijk gesproken zijn?

  De bureaus die veel en agressief cv’s rondmailen lijken de laatste jaren harder gegroeid dan de meer kwaliteitsgerichte bureaus.  Blijkbaar zijn er eindklanten die dit toch op prijs stellen.  Of zie ik dit verkeerd?

 • Bas van de Haterd
  says:

  CV schuiven is altijd aan de orde van de dag, helaas, maar waar. Het aantal CV´s dat we bij een IT bedrijf waar ik zat binnen kregen zonder er om te vragen was best aardig, uiteraard geanonimiseerd om te voorkomen dat je zelf de kandidaat benaderde. Aangezien dat bedrijf principieel niets met bureaus deed hebben we slechts 1000 keer gevraagd te stoppen met die spam, maar helaas.

  Ik ben het met Wilbert eens dat er mogelijkheden voor zijn, in netwerk organisaties met specialistische bureaus. Dat kan zijn op branches, op functiegebieden of zelfs op regio. Maar zoals Jolande al zegt: netjes doen en bekend maken aan de kandidaat.

  Helaas zijn de meeste bureaus te opportunistisch om dit goed op te zetten. Want in goede tijdens is er een gebrek aan kandidaten dus worden ze niet gedeeld, nu worden ze ten overvloede verspreid. Als je een structurele samenwerking op gaat en een echte poule creëert kan het goed werken. Elk initiatief om dit op grote schaal te doen is echter gestorven, op kleine schaal zie ik nog wel kansen.

 • martijn betgem
  says:

  @Ben, dit is inderdaad een tendens die bij deze markt hoort. Wij hebben ook van die maanden dat er via bureau’s, c.v.’s binnenkomen. Vaak direct gevolgd door een telefoontje van ‘heeft u het c.v. ontvangen?’. Veelal zijn het c.v.’s van kandidaten die ik al eerder heb gehad of tegen ben gekomen. Nog mooier; kandidaten die ooit bij mij in procedure hebben gelopen. Getuigt van weinig onderzoek.

  Nog erger, vaak weten ze zeer weinig te melden over de kandidaat. Hij zoekt dit of dat en meer komt er niet uit.

 • Jolande de Ruyter
  says:

  @ Willem.
  Het valt niet goed te praten dat er handel is in persoonsgegevens zonder medeweten van de persoon zelf. Buitengewoon zorgwekkend dat dit gebeurt.  Ik wil dus iedereen die dit leest oproepen zijn cv niet meer te plaatsen op wesbites waar iedereen toegang kan kopen en waar je niet je persoonsgegevens af kunt dekken.

  Bovendien: op een cv rust auteursrecht; je mag dit dus niet zonder toestemming verspreiden . Je mag het zelfs niet wijzigen zonder toestemming van je kandidaat!

  Overigens schoot mij opeens te binnen dat ik onlangs ook een derlijk telefoontje gehad heb:
  Assured W&S uit Houten “had via diverse buro”s ” mijn cv ontvangen…blabla…Ik heb gevraagd van wie/ ik sta toch nergens meer ingeschreven?? Mmaar dat werd uiteraard niet beantwoord. Maar ik denk dat ik het wel weet: 2 jaar terug ben ik benaderd door Cepari uit Houten.  Zij hadden mijn cv uit Monsterboard (heb de email nog hier). Ik was welkom voor een kennismaking, 80 km verderop! Ik heb ze uitgenodigd in Spijkenisse…maar nee, dat deden ze niet.  M.a.w.: zo goed konden ze me blijkbaar ook niet gebruiken.

 • Wilbert van Beek
  says:

  Vooropgesteld heb ik begrip voor bovenstaande reacties. Toch zijn deze naar mijn mening iets te primair.
  Ik ben van mening dat een structurele samenwerking tussen (gespecialiseerde) bureau’s uiteindelijk zal leiden tot een beter resultaat. Een beter resultaat voor een werkzoekende en voor een werkgever en dus uiteindelijk ook voor de bureau’s. In de makelaardij van onder andere bedrijfs onroerendgoed is deze manier van werken al langer gebruikelijk. “Lastig” te verhuren of verkopen objecten worden dan door 2 partijen in bemiddeling genomen. Beide hebben ook vaak een ander netwerk van mogelijk geinteresseerden en opdrachtgevers.  Dit initiatief is overigens ook ontstaan in een periode dat deze markt niet langer booming was.
  Ik zie hier toch wel erg veel gelijkenis met de recruitment sector. Alleen hebben we daar nog vaak het gevoel dat een kandidaat van MIJ is en het MIJN wervingsopdracht is.
  Een wijs man sprak ooit: wie in staat is om te delen kan ook vermenigvuldigen–> zo ook in de recruitment branche
  Mijn advies zou dan ook zijn om selectief de krachten te bundelen en kwaliteit voorop te laten staan. CV’s schuivers zetten zichzelf dan op voorhand dan ook buitenspel.

 • Kim Willems
  says:

  Ook wij worden momenteel overspoeld door zogenaamde geweldige IT’ers die dringend op zoek zijn. Als de kandidaat dit zou weten, zou hij/zij ook direct naar ons kunnen komen, wat mij altijd fijner lijkt als kandidaat: zie je zelf de mensen en het bedrijf.  Sluit me dan ook bij Jolande aan.
  Bureau’s die wel zo werken willen snel, makkelijk en over de rug van kandidaten (mensen hebben we het over) geld verdienen. Commerciële ellende waar het belang van de kandidaat vergeten wordt.

  Alleen met detacheringen werken we wel samen met andere bureau’s, maar ook dan spreken we een kandidaat altijd eerst zelf om een indruk te krijgen voordat we hem/haar ergens voorstellen.

 • Jolande de Ruyter
  says:

  Weer een droevig voorbeeld hoe levendig de handel in cv’s van kandidaten is;  wat is hiervan de toegevoegde waarde??? 

  En natuurlijk is de kandidaat niet van tevoren om toestemming gevraagd om het cv te verspreiden.  Vraag is: hoe komt die con-collega aan het cv? Heeft hij zelf wel de kandidaat gezien? Grote kans dat hij bij diverse cv-databases toegang heeft gekocht en de hele cv-database heeft leeggezogen om te gebruiken met slechts 1 doel: geld verdienen over de rug van de argeloze werkzoekende.

  Ronduit zielig.