De strijd om Ambtenaar 2.0

logorepublic

overheidscircuit-logo

Zo’n dikke anderhalf jaar geleden bespraken medewerkers bij Sdu Uitgevers in het geheim een nieuw project. In de wandelgangen werd dit project benoemd met een codewoord want VNU en Kluwer mochten hier geen wind van krijgen.

Een enthousiast team marketeers was bezig met marktonderzoek, de redactie was druk in de weer, vormgevers brainstormden er op los,  een conculega-hoofdredacteur werd aangetrokken als consultant. Als klap op de vuurpijl nam Sdu in het eerste kwartaal van 2008 solution provider JobsRepublic over en daarmee diverse belangrijke vacaturesites zoals gemeentebanen.nl.

Het nieuwe medium dat Sdu wilde lanceren moest het veel hippere, jongere zusje zijn van het eigen good old VNG magazine en zeker heel anders dan het statige Binnenlands Bestuur.

De doelgroep: de jonge, hippe, hoger opgeleide en ambitieuze ambtenaar 2.0.

In mei 2008 werd het merk Re.Public gelanceerd: een hip conceptmagazine, een website, met eigen “linkedIN” achtig netwerk, info en overheidsnieuws en natuurlijk een vacature search engine, powered by JobsRepublic.

In 2008 lanceerde VNU het veel kleinere InOverheid,  in oktober van dat jaar gelinkt aan het netwerk Overheidscircuit.nl.

Uiteraard zijn beiden commercieel handige pogingen van de uitgeverijen om aan te sluiten bij de nieuwe ambtenaar.

De 2 merken zijn allebei fris en jong.

Re.Public heeft meer reikwijdte, met een magazine en de carrierewebsites van JobsRepublic. Het netwerk is momenteel groter met 8500 geregistreerde leden. Een sterk en duidelijk merk, een jong en mooi vormgegeven magazine met meer dan alleen maar grijze “overheids-talk”. Aantal vacatures: 834.
Wat mij betreft dus 1 punt voor reikwijdte, 1 punt voor sterk merk en 1 bonuspunt voor het gratis magazine.

InOverheid is kleiner, geen print en ook samen met netwerksite Overheidscircuit heeft het veel minder reikwijdte.
De namen zijn niet hetzelfde dus het merk daardoor minder sterk en tot nu toe heeft het netwerk slechts 2500 geregistreerde leden. Vacatures: slechts 104, onder de VNU paraplu vandaan en dus ontbreekt hier een groot deel van het grote aantal openstaande vacatures bij de overheid.

De gebruikersvriendelijkheid en de opzet van het Overheidscircuit netwerk echter, vind ik persoonlijk veel beter.
Ik kon makkelijk inloggen met mijn Ning profiel, de layout is overzichtelijker en er is meer interactie: een forum, blogs en artikelen. 1 welverdiend punt daarvoor, nu de rest nog….

De stand tot nu toe:

Re.Public – InOverheid: 3 – 1

Geef een reactie

15 Comments