Stepstone resultaten Q4 2008

Logo en logotype Stepstone Vandaag kwam Stepstone met de resultaten over het laatste kwartaal van 2008 naar buiten. En die resultaten zijn de moeite van het vermelden waard.

Niet alleen omdat het behoorlijk goede berichten zijn die Stepstone kan melden. Maar zeker ook omdat het langere termijnbeeld interessante informatie bevat.

Zoals bekend doet Stepstone niet alleen in vacaturesites (Online), maar ook in HR oplossingen (Solutions). En de omzetten van deze twee diensten geven over de afgelopen twee jaar het volgende beeld:

image Hmm… zie jij wat ik zie? Na een vrij gezonde groei van de omzet in de vacaturesite hoek is sinds het begin van 2008 er aardig de klad in gekomen. Om natuurlijk in Q4 behoorlijk in elkaar te donderen. Een trend die zich ongetwijfeld versterkt in het eerste kwartaal van 2009 zal doorzetten.

Tegelijkertijd lijkt de omzet in Solutions aanzienlijk minder recessiegevoelig te zijn. En dat is weliswaar een gunstig teken voor Stepstone, maar niet voor alle pure-play vacaturesites…

Overigens is het wel zo dat de marge op Online een heel stuk aantrekkelijker is dan op Solutions. Maar dat wordt volgens Stepstone (deels) veroorzaakt door de investeringen in de Solutions activiteiten.

En hier is sprake van een interessant verschil tussen het Nederlandse persbericht en de de rapportage over het 4e kwartaal door StepStone ASA:

  • Persbericht Nederland: StepStone investeerde opnieuw zwaar in de Solutions activiteiten en zet dit voort in 2009
  • StepStone ASA: StepStone continued to invest in the Solutions business in Q4 2008 and will do so again inQ1 2009

Hmm… volgens de moeder wordt er geïnvesteerd, volgens Nederland zwaar geïnvesteerd. Je vraagt je af waar dit verschil vandaan kan komen.

Hoe dan ook, Stepstone kan met meer vertrouwen de toekomst tegemoet zien dan de gemiddelde vacaturesite. Ook al zal 2009 bepaald geen goed jaar worden. Voor Online noch voor Solutions.

Geef een reactie