Vacatures in februari: daling zet door

Vacaturemonitor Maart is begonnen; en dus is het tijd om eens te kijken wat de maand februari ons heeft gebracht. Met betrekking tot het aantal online vacatures natuurlijk.

Een vergelijking van de afgelopen maand met een jaar geleden (februari 2008) is uitermate droevig: een daling van bijna 19% in het aantal nieuwe vacatures! En dat is ronduit schokkend.

Veel belangrijker dan zo’n maandresultaat is de trend in het aantal vacatures. En daarvoor is het van belang om te kijken hoe het vacature-aanbod zich in de tijd ontwikkeld.

De methode
Door het aantal nieuwe vacatures over de afgelopen 12 maanden bij elkaar op te tellen krijg je een getal dat is gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Door dit iedere maand te doen krijg je dus een beeld van het aantal nieuwe vacatures in de tijd; waarmee een proxy voor de gezondheid van de economie wordt verkregen.

Een daling in het aantal vacatures suggereert een op handen zijnde afkoeling van de economie; een stijging laat een opwarming van de economie zien.

De resultaten
En dan het beeld van de afgelopen maanden. Het beeld is uitermate pijnlijk aan het worden:

Voortschrijdend jaarvolume nieuwe vacaturesOndertussen is het volume aan nieuwe vacatures over de gemeten periode met bijna 10% (9,7%) afgenomen. En dat in een tijdsbestek van 7 maanden; een daling dus van bijna 1,4% per maand sinds augustus 2008.

En voorlopig lijkt het einde van de daling nog niet in zicht…

Geef een antwoord