Kunstenaar (en artiest) in crisis

Een kleine anderhalve maand geleden studeerde ik af aan de kunstacademie. Het was dat ik al een vaste betrekking, zoals mijn opa dat zo mooi zegt, had bij ikki, anders was ik misschien minder blij geweest met de verlossende woorden van mijn leraar Grafische Vormgeving.

Het nieuws over een naderende recessie bereikte namelijk ook ‘ons kunstenaars’. Op een onvoorzien moment trokken de wietwolken op en zagen wij de doembeelden van economische neergang haarscherp voor onze doorgesnoven neuzen.

Voor de nieuwe lading afgestudeerden ziet het er allemaal niet veel beter uit. Organisaties en bedrijven wachten nog wel even met dat nieuwe logo. En die website kan ook nog wel even mee. Karige jaren voor reclamebureau’s en ontwerpstudio’s zou je zeggen.

En dan wil het ook nog dat het leeuwendeel van de creatievelingen ook creatief als lover heeft. Ik ben geen uitzondering op die regel. Met een conservatorium-gaande singer-songwriter als vriend is het op papier moeilijk overleven. Nogmaals, gelukkig niet in mijn geval.

De artiest in kwestie trekt zich overigens weinig aan van de crisis. Zijn demo is nog steeds onder constructie en pre-crisis zijn er nauwelijks optredens geregeld. Ik merk nog weinig van een terugloop in het aantal Rotterdamse bandjesavonden, maar ik hoor genoeg horrorverhalen van artiestenvrienden die nu maar bij C-cafe’s leuren met hun setlist.

Paul Adriaanse oppert in de nrc.next van vrijdag 27 februari: verhoog de entreeprijzen! Dit als oplossingen voor de terugdringende inkomsten in de kunstensector. Lijkt mij gewoon niet handig. Zijn dure concerten of uitgaansgelegenheden nu juist niet dingen waarop elke eigenaar van gezond verstand op beknibbeld?

Nee ik, als groot muziekliefhebber, troost me maar met de gedachte dat de crisis van de jaren tachtig ook iets moois opleverde, te weten het ongeëvenaarde clubcircuit. En blijf ik investeren in North Sea Jazz, Motel Mozaique, Marc Broussard en de bandjes van mijn vrienden.

Even een notie ter geruststelling: ondergetekende gebruikt geen drugs. Nooit gedaan ook.

Deze post verscheen gisteren op ikki.nl.

Geef een antwoord