Een reactie van Monsterboard

image Gisteren meldde ik dat Monsterboard als enige van de grote vacaturesites recente bezoekcijfers toont. Wat voor sommige collega’s een aanleiding was om vragen bij die cijfers te stellen.

Het leek me dan ook zinvol Monsterboard om commentaar te vragen. En ik had vrijwel direct een uitgebreid antwoord dat in ieder geval aanvullende informatie geeft.

Recente cijfers, wie volgt?
Voordat ik antwoorden toon eerst nog even het volgende: Monsterboard geeft ook aan dat zij voortaan maandelijks de bezoekcijfers op hun site zullen verversen; zo tegen het midden van de maand.

En dat vind ik op zijn minst een wake-up call naar de collega vacaturesites. Onder het motto goed voorbeeld doet goed volgen ga ik er vanuit dat ook de andere grote vacaturesites hun recente bezoekcijfers gaan tonen. Of is een reden om dat niet te doen?

De reactie van Monsterboard
Hieronder staat de reactie van Monsterboard:

 • Als iemand een nieuw account aanmaakt betekent het niet persé dat hij een CV aanmaakt. Het kan zijn dat degene alleen of eerst aan het oriënteren is en vacatures bekijkt en daarom (nog) geen CV online plaatst. We zien bijvoorbeeld een toename in het aantal bekeken vacatures per beschikbare vacature. Tevens biedt de nieuwe site de mogelijkheid om een persoonlijke pagina aan te maken wat mensen ook kan aanspreken om al een account aan te maken voordat ze actief op zoek gaan.
 • Er is inderdaad afname in het aantal CV’s dat in de database beschikbaar is. Dit heeft te maken met het feit dat we de CV’s die sinds zeer lange tijd niet zijn geopend, hebben verwijderd. We hebben de database dus opgeschoond wat ten goede moet komen aan het wervingsproces.
 • Je ziet inderdaad een afname in het aantal bekeken vacatures, maar dat wordt veroorzaakt door de afname in het aantal vacatures online, zoals ook uit de Monster Employment Index blijkt. Het aantal bekeken vacatures per beschikbare vacature is ten opzichte van vorig jaar (zowel in januari als februari) flink toegenomen.
 • Wat betreft de zoekopdrachten voor een baan; deze is met de introductie van de site toegenomen dankzij de persoonlijke homepage waar de relevante vacatures automatisch op verschijnen. Tevens wordt onze site bezocht voor andere informatie zoals carrière advies.
 • Het gemiddeld aantal bezochte pagina’s per bezoek is ten opzichte van januari en februari 2008 toegenomen

Geef een antwoord

6 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Jan-Willem:
  Ik heb je cijferwerk natuurlijk niet nagerekend (het is tenslotte zaterdag) maar ik ga er vanuit dat je een goede rekenaar bent.

  Dus dat zou inderdaad betekenen dat er een groot aantal CV’s uitgeknikkerd is. En dat is waarschijnlijk een goede zaak waar veel CV zoekers vast heel blij van worden. Minder ruis…

  Overigens vraag ik me af in hoeverre deze CV’s feitelijk zijn verwijderd of slechts onzichtbaar zijn geworden. Tenslotte gaat Monsterboard Trovix inzetten voor het bieden van een carrierepad. Wat weer gebaseerd is op alle CV’s waar Monster de relevante informatie uit extraheert.

 • Jan-Willem
  says:

  @ Marc: even rekenen dan…. januari t.o.v. september levert een daling op van ca. 56.000 CV’s. Maandelijks zegt Monsterboard dat er ca. 32.000 nieuwe Cv’s bijkomen (cijfers januari.) Laten we aannnemen dat dat de afgelopen maanden iets lager lag, gem. op 25.000. September t/m januari is 5 maanden x 25.000 nieuwe CV’s = 125.000 CV’s erbij. En per saldo 56.000 minder, dus heeft Monsterboard ca. 180.000 (!)  CV’s uit de database gegooid de afgelopen tijd! Dat is ongeveer 20% van de hele database! Dat vind ik nogal wat…..

 • Jan-Willem
  says:

  Ik zie dat de Nationale Vacaturebank cijfers heeft staan t/m het 4e kwartaal 2008… Dus niet alleen NOA-cijfers, zoals Marc aangaf. Over een paar weken zit het tweede kwartaal er op, kijken of ze nu ook sneller cijfers gaan verversen….

 • Marc Drees
  says:

  @Novajo,
  Nee, want zoals je misschien weet heeft Monsterboard sinds begin 2008 geen vermelding meer van het aantal vacatures op haar site. Dit leek ingegeven door het feit dat ze niet langer de grootste waren (of zijn).

  Dit soort cijfers zijn vooral interessant voor werkgevers; tenslotte geeft dit inzicht in de mate van activiteit van werkzoekers. En daarmee een inschatting van de potentiele kans dat een werkzoeker op jouw vacature terecht komt. En er ook nog eens op reageert.