De grote vier: Aantallen vacatures

piggy_bankOok deze week natuurlijk weer een aflevering in de serie over het aantal vacatures op de grootste vier vacaturebanken van Nederland.

Waarbij het er op lijkt dat binnenkort een dramatische keuze moet worden gemaakt. Wordt Totaljobs vervangen door JobTrack? Want met Totaljobs gaat het op dit moment zo dramatisch slecht dat een val uit de kopgroep onvermijdelijk lijkt.

En voor vandaag is dit het beeld:

image

Hierbij is de kolom Aantal het aantal vacatures dat de vacaturesite zelf opgeeft. De kolom JobFeed is het aantal vacatures dat volgens JobFeed op de vacaturesite zou kunnen staan. Dit aantal is gebaseerd op het aantal nieuwe vacatures dat volgens JobFeed in de afgelopen 60 dagen op de vacaturesite zijn geplaatst.

En er is schokkend nieuws te melden. Want volgens de cijfers van de vacaturesites is Monsterboard boven Nationale Vacaturebank gekomen. Het verschil is een kleine 1.000 vacatures in het voordeel van Monsterboard.

En dat is ook zo in beeld te brengen:

imageOver de afgelopen weken is het verschil tussen Nationale Vacaturebank en Monsterboard dus gestaag kleiner geworden. Met als bekroning (voor Monsterboard) de overname van de koppositie.

Overigens geeft JobFeed een heel ander beeld:

image Hier laat Nationale Vacaturebank een stijgende lijn zien terwijl Monsterboard op dezelfde plaats blijft hangen. Tijd om eens contact met Nationale Vacaturebank op te nemen.

Beide figuren zijn overigens ondubbelzinnig duidelijk ten aanzien van Totaljobs. Een continue en gestage daling…

Ter illustratie heb ik hieronder ook nog even het aantal nieuwe vacatures per week (volgens JobFeed) op de grote drie vacaturesites:

image En jawel, Totaljobs is nu ver onder het absolute nulpunt gedaald. Want hoewel verleden week al minder nieuwe vacatures werden gerapporteerd dan in week 1 (1.529); staat Totaljobs nu op 1.336. Bijna 200 minder dan in week 1! En dat is belabberd nieuws!

Overigens lijkt ook Monsterboard ernstig richting nulpunt af te glijden; alleen Nationale Vacaturebank zit daar nog een behoorlijk eind vandaan.

Gelukkig is de daling bij de grote vier niet evenredig vertegenwoordigd in de markt als geheeld. De grote vacaturesites verliezen marktaandeel, dus de gesignaleerde dalingen zijn een combinatie van de economie en de het afnemende marktaandeel van deze sites.

Geef een antwoord