Een Amerikaanse JobFeed?

Logotype LaborInsight Vandaag struikelde ik over LaborInsight; het Amerikaanse broertje van JobFeed.

En net als JobFeed zit ook deze site vol met data waar je heerlijk mee kan spelen. Wat ik dus uitgebreid heb gedaan. En in dit geval zal ik niet zeuren over de usability; hoewel die om te janken is.

Selectiemogelijkheden Labor InsightMaar alle data die ze laten zien maakt het allemaal meer dan goed.

En je hebt talloze mogelijkheden om die data op allerlei manieren te slicen en te dicen. Heerlijk! Een voorbeeld van de filtermogelijkheden staat hiernaast afgebeeld; en dat is indrukwekkend.

Zo kan je over meerdere jaren selecteren (helemaal terug tot januari 2006)

 

Je kan per staat, county, stad en postcode selecteren

Je kan op basis van de standaard NACE codetabel op allerhande bedrijfssegmenten selecteren.

En ze hebben zelfs de O*NEt functietabel achter deze selectiemogelijkheid zitten. En dat is een zeer, zeer uitgebreide tabel kan ik je verzekeren.

En dan kan je ook nog eens differentieren tussen alle verschillende vacaturebronnen. Althans, dat is blijkbaar de bedoeling. Maar ik kreeg dit niet aan de praat; wat ik ook probeerde.

En dat is natuurlijk weer heel erg jammer! Maar misschien was het wel omdat ik slechts een tijdelijk gratis account had. Wie weet.

Hoe dan ook; ik heb de cijfers van de afgelopen drie jaar gepakt en er zelf even een grafiekje van gemaakt. Want de grafieken op LaborInsight zijn niet bepaald om over naar huis te schrijven.

En ik heb de beproefde methode van de voortschrijdende 12-maand totalen:

De methode
Door het aantal nieuwe vacatures over de afgelopen 12 maanden bij elkaar op te tellen krijg je een getal dat is gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Door dit iedere maand te doen krijg je dus een beeld van het aantal nieuwe vacatures in de tijd; waarmee een proxy voor de gezondheid van de economie wordt verkregen.

De resultaten
Tja, dan de resultaten over de laatste twaalf maanden op basis van het totaal aantal vacatures:

image

Ik heb geen idee ten aanzien van de betrouwbaarheid van deze gegevens. Eerlijk gezegd vind ik het vacaturevolume erg laag als ik dat afzet tegen het Nederlandse volume. Maar laten we er eens vanuit gaan dat de trend wel redelijk betrouwbaar is.

En dat betekent dat in de VS het volume aan nieuwe vacatures over de gemeten periode met ruim 28% (28,2%) is afgenomen. Vergelijk dat eens met een afname van 9,7% over dezelfde periode in Nederland. Wat een enorm verschil!

En wat nog erger is, de daling aan nieuwe vacatures lijkt in de laatste periode ook nog eens te versnellen. Waar het tot en met januari opliep tot zo’n 3% is het over de afgelopen twee maanden omhoog geschoten naar 8%. Geen goed voorteken!

Geef een antwoord