Gaat E-paper de krant redden?

Kindle2 Zo’n tien jaar geleden legde ik in een gesprek met IBM uit wat mijn ideale computer zou zijn. Een opvouwbaar E-paper ter grootte van een A3 waarin zowel een scherm als een toetsenbord geïntegreerd waren.

En dan blijkt dat technologie zich soms toch buitengewoon langzaam ontwikkeld. Want er is nog steeds niets wat in de buurt van mijn ideaal komt. Maar er zijn wel hoopvolle ontwikkelingen.

Eén daarvan is de Kindle, een leescomputertje van Amazon. Aanzienlijk groter dan de hopeloos kleine schermpjes van de iPhone en andere ‘smart’phones; en tegenwoordig net zo dun.

imageEn via Amazon kan je nu dus E-books kopen die je op de Kindle kan lezen.

Een single purpose product dus. Maar wel eentje die laat zien wat er mogelijk is en die ook nog eens de krant nieuw lezen in zou kunnen blazen.

Want The New York Times is op dit moment de best verkochte krant op de Kindle; op basis van een maandabonnement van minder dan $ 15.

Da’s natuurlijk vrijwel te geef, maar toch altijd nog beter dan dat je content online voor niets te vinden is. Het grootste probleem van de hedendaagse krant wat niet op te lossen is via micropayments van welke soort dan ook.

En omdat dit soort producten (Sony Reader is een vergelijkbaar product, maar (nog) zonder wireless access) dus ook direct content kunnen updaten barst het ook nog eens van de advertentie mogelijkheden. En ken je het profiel van je abonnee; dan kan je heel veel ‘leuke’ dingen tonen. Zoals relevante banen misschien…?

Geef een reactie

3 Comments
 • Hervé
  says:

  “bedrijfstak dan de ontwikkelaars van zaken als e-ink en e-paper”

  Helemaal niet, het gaat beiden over boeken kranten etc. Zodra er echt goed E-paper op de markt komt zullen de klappen in die markt vallen.

  Hier staat wel tegenover dat het tijd wordt voor een flinke update van onze lees/papier technologie 😀

 • Marc Drees
  says:

  @Herve:
  De eerste samenzweringstheorie op RecruitmentMatters. Waarvoor dank! Het is weliswaaar minder spannend dan het verdwenen vliegtuig in het Pentagon, maar toch…

  Drukpersen zijn weliswaar buitengewoon complexe technologie, maar vallen toch in een heel andere bedrijfstak dan de ontwikkelaars van zaken als e-ink en e-paper. Dus ik denk niet dat hier sprake zal zijn van duistere machten die ons het genot van nieuwe technologie onthouden.

 • Hervé
  says:

  Of de techniek zo traag gaat waag ik te betwijfelen. Of de bereidheid er is om de start te maken met de implementatie is  een ander verhaal. Ik houd tweakers.net behoorlijk goed in de gaten wat betreft e-paper etc en vergelijkbare technieken.
  (Dit betekend dat ik alleen het ‘grote nieuws’  lees op dit gebied)

  Maar er zijn in de afgelopen jaren door meerdere, grote en kleine, bedrijven patenten gedeponeerd voor digitaal papier. Er zijn meerdere low-cost prototypes geproduceerd, zelfs door een grote jongen als Epson en Philips. Met de mededeling dat het systeem markt klaar zou zijn.

  Toch is het er nog steeds niet en naar mijn idee is de voornaamste reden dat er bepaalde takken van de print en druk wereld het gewoon nog niet willen en logisch. Drukpersen zijn duur en tegelijk hele goede business voor meerdere industrieën. Daarbij hebben drukpersen een forse afschrijfperiode en zijn ze vaak nog geen 10 jaar geleden vernieuwd of vervangen. Dit alles betekent dat de druk/papier wereld kapot zou gaan als er echt goedkoop e-paper op de markt zou verschijen. Het is goedkoper om de technieken op te kopen en vast te houden dan het op de markt te brengen.

  Sorry voor de hele “conspiracy theory” maar het klinkt niet onlogisch, toch?