Wat doe je als het slechter gaat?, 2

Eerder vandaag had ik al uit het COEN-rapport geciteerd, maar er is nog meer somber nieuws te melden. En somber nieuws geef je niet in één keer, maar in kleine beetjes. Zo wordt het beter verteerbaar…

image

Die grafiek is overigens minder eng dan het er in eerste instantie uit ziet. Want de percentages die worden genoemd betreft het percentage aan ondernemers dat zegt dat het personeelsbestand is gekrompen (-13,4% in Q4 van 2008) of nog gaat krimpen (-21% in het eerste kwartaal van 2009).

En die 21% lijkt verdraaid veel op de iets meer dan 20% van de ondernemers die zeggen dat als maatregel het tijdelijk personeel er uit vliegt. Is de personeelsreductie dan beperkt tot tijdelijk personeel? Nee; want zo’n 4% van de ondernemers zegt dat er ook nog eens vast personeel moet worden ontslagen.

Al met al lijkt het er wel op dat tijdelijk personeel de hardste klappen krijgt.  Binnen deze categorie tellen de freelancers natuurlijk niet mee in het werkloosheidscijfer. Ik geef je op een briefje dat de onheilstijding van het CPB bij lange niet gehaald gaat worden!

Het COEN-rapport is een kwartaalrapportage van VNO-NCW, MKB Nederland met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Kamers van Koophandel en het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid.

Geef een reactie