ABU: uitzenduren minder hard gedaald…

logortype ABU En precies een maand na hun eerste melding van het nieuwe jaar komt ABU vandaag wederom met cijfers over het aantal uitzenduren. Ditmaal over de periode week 5 t/m week 8.

Zoals we weten is de uitzendbranche een early warning economische indicator. Dus wat daar gebeurt kan wel eens in de rest van de arbeidsmarkt binnenkort ook plaatsgrijpen.

En dus is het een goede zaak om de oren te spitsen als ABU wat te melden heeft. En dat is deze keer:

Het totaal aantal uren in periode 2 (week 5 – 8) daalde met 19% en de uitzendomzet nam af met 15% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Op zichzelf klinkt dat niet zo prettig. Maar als je dat afzet tegen de cijfers over de periode week 1 t/m week 4 valt het allemaal wel mee:

Het totaal aantal uren in periode 1 (week 1 – 4) daalde met 21% en de uitzendomzet nam af met 18% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Oftewel, de daling in de tweede periode van dit jaar is minder dan de daling in de eerste periode. We hebben het ergste alweer de rug!

Ho, ho, niet zo snel. Want wat zei de ABU ook alweer over die eerste periode:

Januari 2009 kenmerkte zich in vergelijking met vorig jaar door lange periodes van vorst, waardoor er veel vorstverlet is verleend, projecten geen doorgang vonden en uitzendkrachten hun vakantiedagen opnamen.

Hmmm.. de licht betere cijfers over de 2e periode zeggen dus eigenlijk geen snars. Damn! Moeten we weer vier weken wachten voordat we misschien meer weten.

Hoewel… er is wel een lichtpuntje te melden: de adminstratieve sector liet in de 2e periode een daling van 9% zien waar dit in de eerste periode nog 13% was. En de administratieve sector heeft geen last van vorst…

Geef een antwoord