Lekker bijverdienen met je webshop?

Een goede vriend (vriendschap opgedaan in academietijd) heeft een waanzinnig leuke webshop. Nu vroeg ik me natuurlijk af wat hij daar, na tussenkomst van de fiscus, aan overhield. Ach, een mens moet wat (bijverdienen) in tijden van crisis.

Zolang het gaat om verkoop van de eigen inboedel (via marktplaats bijvoorbeeld) is er niets aan de hand. Maar zodra ‘verkopen via internet’ van meer beroepsmatige aard is, heb je met de Belastingdienst van doen. Deze speurt met speciale software het internet af en zal zelfs het kleinste webwinkeltje weten te traceren.

Als webshop-eigenaar moet je je inkomsten daarom opgeven als winst uit onderneming. Vaak moet er ook omzetbelasting (19 procent) aan de fiscus worden afgedragen.

Vriend J.: “Ik ben mijn webshop nooit uit het oogpunt van winst maken begonnen.” Gelukkig maar, want winst maken ze niet. “De shop kan zich op dit moment krapjes zelf onderhouden.” Er hoeven geen investeringen meer gedaan te worden, maar J. wordt er zeker niet rijk van. Het is wel “hartstikke gaaf om te doen.”

Ik denk dat ik dan toch maar een andere hobby ga kiezen…

Geef een reactie

5 Comments