Hoe goed is een site? Test het!

The Inmates are running the Asylum Tja, dat weet toch iedereen? Nou… dat valt vies tegen. Want testen is het laatste onderdeel van een in veel gevallen gigantisch uitgelopen ontwikkeltraject. En ergens aan het begin van dat traject was al een implementatiedatum ‘gekozen’.

Die voorafgaande overschrijding in tijd en kosten betekent slechts een ding: snijden in de omvang en doorlooptijd van het testen. En daarmee in de kwaliteit ervan. Met als treurig gevolg een droevige of frustrerende ervaring voor de gebruiker.

Aangezien de ontwikkelaar noch het management ooit gebruik zal maken van de opgeleverde applicatie wordt het probleem door hen niet aan den lijve ondervonden.

Tenzij de bottom line aantoonbaar gaat lijden onder de opgeleverde rotzooi. En dat toont zich in het algemeen pas veel later; als teleurgestelde klanten en gedesillusioneerde medewerkers het pand hebben verlaten of in de ziektewet zijn beland.

De remedie? Die is simpel. Maar vereist rust en verstand:

  1. De verantwoordelijkheid voor de op te leveren functionaliteit, usability en interaction design mag nooit bij ontwikkelaars komen te liggen. Is de expertise niet in huis aanwezig? Huur specialisten in. Misschien ten overvloede: die specialisten zijn onafhankelijk van de ontwikkelaars!
  2. Reserveer voldoende tijd, capaciteit en geld voor het testtaject. En gebruik het test traject nooit en te nimmer als een harmonica als voorafgaande activiteiten uitlopen. Verplaats de implementatiedatum!
  3. Zorg niet alleen voor voldoende testcapaciteit, maar ook voor voldoende en relevante testkwaliteit. Train medewerkers tijdig in testmethodieken. Probeer niet voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten. Dat lukt niet!
  4. De specialisten die functionaliteit, usability en interaction design hebben gedefinieerd dienen de testresultaten te beoordelen. Niet de ontwikkelaars. Die dienen slechts de applicatie to spec op te leveren.

Bedenk dat de kwaliteit van het eindproduct afhangt van de kwaliteit van alle fases voorafgaand aan de oplevering. Marchanderen in een bepaalde fase zal onherroepelijk tot een kwaliteitsprobleem aan het eind leiden.

Geef je ondanks deze waarschuwingen toch toe aan de druk; dan is het je eigen schuld. En heb je ervoor gezorgd dat de Inmates are running the asylum.

Geef een antwoord