Tevredenheid en werkbeleving van medewerkers

trendviewTrendview heeft een onderzoek gedaan naar de tevredenheid en werkbeleving van medewerkers op de Nederlandse arbeidsmarkt. (Aan de header te zien van die site is werkend Nederland zeer tevreden.) Ze hebben 1.000 medewerkers op de Nederlandse arbeidsmarkt ondervraagd. De maximale afwijking van de populatie ligt daarom rond de 3%; statistisch gezien. Enfin Hier een beknopte samenvatting van hun bevindingen.

Meer dan 70% van de werknemers is trots om voor zijn bedrijf te werken. 60% van de medewerkers beveelt zijn bedrijf aan bij andere mensen. Daarnaast geeft ruim 85% van de werknemers aan dat zij klantgericht werken hoog in het vaandel hebben. Dat komt goed uit want meestal zijn er klanten nodig die het ruil proces mogelijk maken.

Trendview heeft naar 14 onderwerpen gekeken naar het belang voor een werknemer bij zijn organisatie en zijn tevredenheid over die onderwerpen. Het zijn de volgende aspecten:

  • Werk en werkzaamheden
  • Leidinggevende
  • Samenwerking en collegialiteit
  • Communicatie en informatievoorziening
  • Organisatiecultuur
  • Betrokkenheid en motivatie
  • Missie en doelstellingen
  • Beoordeling en evaluatie
  • Arbeidsvoorwaarden
  • werkplek
  • Opleiding en Cursussen
  • Zelfreflectie en eigen rol
  • Ziekte verzuim
  • Algemeen

De opvallendheden
Op alle punten die Trendview heeft meegenomen over het werk en de werkzaamheden, om over tevreden te zijn, heeft geen aspect onder de 7,5 gescoord. Wat opvalt, is dat wij zeer tevreden zijn over onze zelfstandigheid bij ons werk / werkzaamheden. Deze scoort een 8,2.

Verder is werkend Nederland minder tevreden over onze leidinggevende. Dit komt vooral door de stijl van leiding geven, de begeleiding, de communicatie, inlevingsvermogen, en snelheid van de besluitvorming van de leidinggevende. Wel zijn ze tevreden over de discretie van de leidinggevende.

De communicatie tussen de verschillende afdelingen valt nog veel winst te behalen, ten aanzien van de tevredenheid bij de medewerkers. De communicatie, informatievoorziening en de interne memo’s worden relatief zeer laag gewaardeerd met een 6,7.

86% van werkend Nederland weet wat de missie is van het bedrijf, en 14% dus niet. De doelstellingen van het bedrijf waar ze werken is minder bekend. 25% weet niet wat de doelstellingen zijn van hun organisatie.

Werkend Nederland is gematigd tevreden tot tevreden over de arbeidsvoorwaarden. Dit geeft mooi aan dat we toch redelijke materialisten zijn (of houden van veel geld sparen). De leaseregeling wordt namelijk beoordeeld met een 5,7. En het cijfer waarmee de tevredenheid over het salaris wordt beoordeeld is een 6,7.

Wat ik dan weer leuk vind, is om te lezen dat 11% van de ondervraagde zijn of haar ziekteverzuim niet acceptabel vindt. En dat 38% van de ondervraagde het ziekteverzuim van hun collega’s als niet acceptabel wordt beschouwd.

Tot zo ver de beknopte samenvatting. Het rapport van het onderzoek, Nationaal Medewerkers tevredenheidsonderzoek, kan je rustig nalezen, met dank aan Trendview. (De samenvatting begint op pagina 47)

Geef een reactie