Het CBS spreekt: lichte stijging werkloosheid

logotype CBS Wat voor trouwe lezertjes van RecruitmentMatters hopelijk niet als een grote verrassing komt; CBS meldt een lichte stijging van de werkloosheid:

De voor seizoen gecorrigeerde werkloosheid kwam in de periode december 2008 – februari 2009 uit op […] 3 duizend meer dan de vorige driemaandsperiode.

Hoe is het toch mogelijk? In de echokamer van de media wordt er maar 1 liedje gezongen; het liedje van het CPB. En dat is het liedje waarin de crisis zich verdiept en waarbij we naar meer dan 8% werlozen in 2010 gaan.

Omdat we het aantal vacatures niet gigantisch zien dalen is de melding van het CBS voor mij geen verrassing. En laat ik gewoon ook eens een voorspelling doen. Tenslotte weet het CPB daar aardig mee te scoren…

Mijn ‘rekenmodel’
Er is een daling van 20% – 25% in het volume aan nieuwe vacatures ten opzichte van een jaar geleden. Laten we om het simpel te houden eens aannemen dat er een zeer eenvoudig (dus lineair) verband bestaat tussen het aantal vacatures en het aantal banen.

Ik weet het; een ongekende versimpeling van de werkelijkheid. Maar het is ook maar een gedachtenexperiment. En in dat experiment gaan we er vanuit dat een volumedaling aan nieuwe vacatures een evenredige volumedaling in werkgelegenheid weerspiegelt.

De werkloosheid stijgt in mijn ‘model’ dus met 20%-25% ten opzichte van een jaar geleden. Op dat moment was de werkloosheid 4,2% (periode dec – feb). Dat betekent dat mijn ‘model’ uitkomt op een maximaal werkloosheidspercentage van 5,0% – 5,3%.

Goed. Mijn ‘model’ voorspelt dus een maximale werkloosheid van 5,3% op basis van de daling in het vacaturevolume. En daarmee ga ik ook nog maar even uitrekenen wanneer de economie weer gaat aantrekken. Allemaal buitengewoon onverantwoord. Maar wel leuk.

Bij een lineaire groei van de werkloosheid met 0,1% per maand (historische reeksen van CBS tonen een groei of daling in die ordegrootte per maand) komen we over 9 tot 12 maanden uit op mijn maximale werkloosheidspercentage. En dat betekent dat in het 4e kwartaal van 2009 of het 1e kwartaal van 2010 de economie weer aan gaat trekken.

Mijn ‘conclusie’
Hier zijn ze dan; mijn ‘conclusies’:

  • Nederland komt niet boven een werkloosheid van 5,3%
  • De recessie eindigt uiterlijk in het 1e kwartaal van 2010

Nou, dat is even anders nieuws dan al dat gesomber. En minstens zo betrouwbaar als de voorspelling die het CPB 7 maanden geleden de wereld in slingerde. En ook nog eens een stuk sneller en eenvoudiger te maken.

Nou maar afwachten, en duimen natuurlijk! Want wil nou dat de voorspellingen van het CPB uitkomen?

Geef een antwoord

3 Comments