UserTesting.com. Dat is handig!

Logotype UserTesting.com Gisteren schreef ik al over het belang van het uitgebreid testen van de eigen site. In het belang van de gebruikerservaring. Nu kent de wereld van het testen vele vormen, maar ik wil er vandaag eentje behandelen die heel erg belangrijk is: Testen door gewone gebruikers.

Gebruikers? Irritant!
Er bestaan heel veel soorten gebruikers. Die binnen de IT wereld op 1 hoop worden gegooid als lastig en ontwetend. Gebruiker is in deze wereld in het algemeen een scheldnaam.

Er bestaan veel meer gebruikers dan ontwikkelaars. Helaas denken ontwikkelaars dat zij superieur zijn aan gebruikers. Hoewel ontwikkelaars in het algemeen elke kennis van de dagelijkse praktijk van de gebruiker ontberen, denken ontwikkelaars dat zij beter weten wat de gebruiker nodig heeft.

Wat zelden of nooit het geval is. En het brein van de ontwikkelaar werkt heel anders dan dat van de gemiddelde gebruiker. De gebruiker ziet de applicatie namelijk als een hulpmiddel, niet als het heilige der heiligen.

Gebruikerstest? Brrr…
Ziedaar het speelveld waarbinnen op enig moment, als de ontwikkelaars zeggen dat ze klaar zijn, dat de opgeleverde applicatie door gebruikers kan worden getest.

Het bloedbad wat dan begint is in mijn optiek te schokkend voor de jeugdige lezers van dit weblog. Ik zal daarom een alternatief en vrediger pad beschrijven.

UserTesting.com, geen brrr…
En dat alternatieve pad heet UserTesting.com. Op dit moment slechts in de Engelse taal beschikbaar. Maar het achterliggende model kan zo naar Nederland worden ge-exporteerd. Waarom slecht innoveren als je ook goed kan exporteren?

Dit is de homepage:

Homepage UserTesting.com UserTesting.com biedt de mogelijkheid om online een gebruikerstest te organiseren. Met zoveel (of weinig) gebruikers als je maar zou willen. Vrijwel direct!

Je geeft simpelweg je doelgroep en de uit te voeren opdracht op en UserTesting.com zorgt voor de rest. Zij hebben een pool aan mensen die zich voor dit soort werk hebben aangemeld. En die mensen komen in alle soorten en maten. Net als gewone gebruikers.

En voor $ 19 (EUR 14) per test krijg je van een echte gebruiker een video van de uitgevoerde test plus een overzicht van geconstateerde problemen:
Video en summaryZo’n test is buitengewoon snel en eenvoudig te organiseren en geeft je grandioze aanvulling op de andere testvormen.

Conclusie
Onvoldoende tijd om uitgebreid te testen? Deze site biedt hiervoor op zijn minst een oplossing als het om de gebruikerstest gaat. Ik kan niet wachten tot het in het Nederlands beschikbaar komt.

Een private beta is natuurlijk een goedkoper alternatief. Maar dat duurt een stuk langer en is een stuk ongerichter. Iedere Engelse site die ik vanaf dit moment ontwikkeld gooi ik in ieder geval door UserTesting.com heen!

Geef een reactie