Een jaar lang JobFeed

Logo en logotype JobFeed Een week geleden is in alle stilte een mijlpaaltje gepasseerd. Het is namelijk een jaar geleden dat ik begon met de reeks wekelijkse artikelen over het aantal nieuwe vacatures. In dit geval het aantal vacatures bij de grote vacaturesites.

En wat kan er een hoop gebeuren in zo’n korte tijd! Want een jaar geleden stond de teller stil op 125.000 nieuwe vacatures, tegen 105.000 op dit moment. En toen torende Nationale Vacaturebank met een aandeel van 21,7% nog ver boven de overige sites uit.

Dat is nu wel anders, want Nationale Vacaturebank is net onder de 10% gedoken! Maar alle grote vacaturesites hebben marktaandeel verloren ten opzichte van een jaar geleden.

En dan hebben we natuurlijk ook nog eens de economische neergang mee kunnen maken. Die dankzij de cijfers van JobFeed een stuk minder dramatisch lijkt te zijn dan de traditionele media ons willen doen geloven.

Een zeer betrouwbare proxy
Waar CBS, Nielsen en de Monster Employment Index gebaseerd zijn op steekproeven probeert JobFeed een compleet beeld van online vacatures te geven. In mijn optiek is ze daarmee verreweg de meest betrouwbare proxy voor (veranderingen in) de omvang van Nederlandse vacatures. En ook nog eens de snelste

En dient ze in tijden van massahysterie als een reality check die keer op keer aantoont dat het allemaal wel meevalt met onze economie. Als we er tenminste vanuit mogen gaan dat het volume aan nieuwe vacatures een indicator is van de economie.

Binnenkort nog beter
Natuurlijk kan JobFeed zelf ook nog altijd beter. En daar wordt door Textkernel dan ook in geinvesteerd.  Zo zijn de resultaten uit JobFeed gededoubleerd. Dat betekent dat vacatures die bij meerdere sites voorkomen maar 1 keer worden geteld. Voor een betrouwbaar beeld van het volume aan nieuwe vacatures is dit natuurlijk essentieel.

Maar bij de grote vacaturesites wordt het beeld natuurlijk wel vertekend. Tenslotte gebruiken intermediairs en grote werkgevers met regelmaat meerdere vacaturesites om dezelfde vacatures te plaatsen.

Binnenkort verwacht ik ook het aandeel doublures per vacaturesite te kunnen rapporteren. Waardoor zowel het bruto als het netto aantal nieuwe vacatures per vacaturesite bekend wordt.

Het wordt dus allemaal nog een stuk interessanter…

Geef een reactie

2 Comments
 • Marc Drees
  says:

  @Bas:
  Niet elke vacaturesite heeft hetzelfde aantal verwijderingen. Maar dat wordt over enkele weken allemaal duidelijk. En dan zal ook blijken of de ene site meer te lijden heeft van de ontdubbeling dan de andere.

  Geduld is een schone zaak…

 • Bas van de Haterd
  says:

  Marc, wat mij nog steeds verbaasd. Je geeft zelf al aan dat de cijfers uit Jobfeed ontdubbeld zijn. In andere woorden, 1 vacature telt maar één keer mee. Toch geef je ook cijfers vanuit Jobfeed over de vacaturebanken. Dat terwijl als ik het systeem goed begrijp (en ik ken het ook een beetje) er dus altijd maar 1 vacaturebank een vacature toegewezen krijgt. Deze worden dus ‘at random’ verwijderd. Nu kloppen de cijfers in absolute aantallen dus niet met die de boards hebben (immers, een vacature op monster en op stepstone telt maar 1 keer mee), maar aangezien volgens mij de ene site meer dubbelpostings heeft dan de andere zijn die verhoudingen misschien ook scheef.

  Immers, hoe weet je zeker dat elke vacaturebank hetzelfde percentage verwijderingen heeft? De laatste keer dat ik met Jobfeed sprak zeiden ze me dat het volledig random ging, maar dat is dus geen garantie dat b.v. sites waar heel veel dubbelpostings op zijn (totaljobs bijvoorbeeld heeft volgens mij veel vacatures die ook op andere boards komen) misschien niet zwaarder te lijden hebben onder deze ontdubbeling dan andere.