Kom op zeg, het is maar Twitter…

Artikelen over Twitter in landelijke media, uitvergroting van tweets van kamerleden, twitter ettiquete, Pro-Twitter vs. Anti-Twitter, Twitter workshops (!) , recruitment via Twitter, $ 500.000.000 durfkapitaal voor een site zonder winst model of relaties uitmaken met een welgeplaatste tweet.  De hype rondom Twitter is buiten proportie. Ik kan er smakelijk om lachen, maar als dan zelfs mijn arme oude moeder me vraagt Twitter uit te leggen,…

“Wij van de blogosphere” buitelen uiteraard over elkaar heen om maar te scoren met the next big thing. Dus de eerste blogs over de impact van Twitter begreep ik nog helemaal. Zinnen als “Toen ik in 2006 mijn twitteraccount aanmaakte,…”  of  “sinds ik meer dan 2.000 followers heb,…” zijn echter meer bedoeld om ’s mans internetpenis af te meten dan om de wereld te verblijden met nieuwe inzichten.

Des te vreemder is het dat het grote publiek zo over Twitter struikelt. Het is toch bijzonder dat hetgeen mens al eeuwen van dier onderscheid, verbale communicatie, gepleegd op een simpele webapplicatie opeens zó bijzonder is? Uiteindelijk is het namelijk niet veel meer dan dat. Vertellen waar je mee bezig bent kon al online voordat ondergetekende geboren was op fora en via Email. Later kwamen daar blogs, chatrooms, social media en IM bij. Niets bijzonders zou je zeggen.

Is het zo raar dat we op internet de regels omtrent menselijke interactie op nieuw uitvinden? Niet als je kijkt naar de grote impact van het internet 10 jaar terug. Internet werd gezien als een plek waar je unaniem op fora mocht afgeven op de goegemeente, waar je je volledig anders voor kon doen op datingsites en in chatrooms. Ook de coorporate wereld werd via droge internetsites en robots in callcenters veel onpersoonlijker.

Social media representeert de hang naar persoonlijk contact, naar warmte en oprechtheid. We zijn de afgelopen jaren zó gewend geraakt aan het scherm als veilig fort dat we schrikken van het scherm als raam. Maar maak je geen zorgen. Mensen zijn niet eng, microblogs ook niet. Kom op zeg, het is maar Twitter!

En nu voel ik me schuldig dat ik óók een blog over Twitter heb geschreven,…

Geef een reactie

2 Comments
  • Jack
    says:

    Zoals bij iedere Hype hoort, gaat het met veel tromgeroffel door het roddelcircuit op het moment dat het echt op doorbreken staat. Dit zal het moment zijn voor de meeste Hype’s om hun kracht en uithoudingsvermogen te testen: wie overleeft heeft bestaansrecht. Ging dat niet een poos terug precies zo met MSN’en en Hyves?

    Nu is het Twitter, Poken (zie ik persoonlijk nooit gebeuren als trend) en (internet) Pokeren. Wie zal overleven? Waarschijnlijk de trends waar je de meeste lol mee kunt hebben. Dus we twitteren lekker verder…