Doe mij maar een transparante arbeidsmarkt, 2

Gisteren beschreef ik de ideale wereld die een werkelijk transparante arbeidsmarkt kan bieden. Vandaag wil ik een stapje verder gaan. En een aantal interessante mogelijkheden verkennen die zo’n markt te bieden heeft.

Want op het moment dat je ‘alle’ vacatures en CV’s bij elkaar hebt gebracht is er een rijkdom aan informatie die natuurlijk veel meer mogelijk maakt.

Intermezzo
Voordat ik nader inga op die interessante mogelijkheden, eerst een kort intermezzo. Waarbij ik terug wil gaan naar een eerdere posting die de Career Mapping tool van Monster beschreef.

[..] de Career Mapping tool is gebaseerd op de miljoenen CV’s die Monster in de loop van haar bestaan heeft verzameld. En die […] zodanig zijn ‘ontsloten’ dat er carrièrepatronen zichtbaar worden. De wet van de grote getallen dus.

Monster: Carrierepad En met deze tool geeft Monster ongekend veel informatie aan werkzoekers.

Carrièreplanning
Een verbeterde versie van de Career Mapping tool is de voor de hand liggende mogelijkheid. Door het volume aan CV’s is het ‘eenvoudig’ mogelijk om patronen te herkennen en deze als een carrièrepad te tonen. Waarbij zowel de eigen carrière als vergelijkbare carrières tegelijkertijd kunnen worden getoond.

Op zo’n moment worden zelfs al die ‘latente’ werkzoekers wakker! De rijkdom aan mogelijkheden die hieruit volgt, is ongekend en slechts begrensd door onze eigen creativiteit.

Maar de dienstverlening aan een werkzoeker is er in principe altijd bij gebaat. Geen vacatures in je inbox op basis van zoekcriteria maar op basis van je meest waarschijnlijke volgende stap. Adviezen voor opleidingen en trainingen voor verdere ontwikkeling. Markt- en salarisinformatie over mogelijk toekomstige functies. En ga zo maar door.

Als dat geen transparantie voor werkzoekers biedt dan weet ik het ook niet meer.

Vervangingsbeleid
Maar zoals alles in de arbeidsmarkt kan je een model aan de werkzoeker kant natuurlijk spiegelen naar de werkgever kant. Hoewel hier minder informatie beschikbaar is dan in CV’s bieden vacatures op termijn natuurlijk ook een schat aan informatie.

Heb je bijvoorbeeld van meerdere jaren vacatures in het bestand dan kan je rotatiepatronen gaan ontdekken. Bij individuele bedrijven, bedrijfstakken, regio’s, etc. Maar ook binnen bepaalde afdelingen of functies.

Bedrijven kunnen hierdoor tijdig anticiperen op eventuele recruitmentinspanningen. En tegelijkertijd de (salaris)eisen van de functie en het potentieel aan beschikbare werkzoekers tegen het licht houden. Waardoor een traditioneel opportunistische actie iets meer gepland en daardoor iets meer overwogen kan worden uitgevoerd.

Ook normaal blijven doen
Naast al deze fraaie nieuwe mogelijkheden biedt je natuurlijk ook nog altijd alles wat een huidige vacaturesite te bieden heeft. Oftewel zoeken via een trefwoord en een locatie. Want niet iedere werkzoeker of werkgever is geinteresseerd in al dat fraais. En die wil je toch niet in de kou laten staan?

Geef een antwoord