Totaljobs is schizofreen

sign_stopTotaljobs hanteert al sinds jaar en dag een misselijkmakende colportage tactiek bij de registratie van nieuwe gebruikers. Ik heb hier in de afgelopen jaren al meerdere malen aandacht aan besteed, maar gelukkig voor Totaljobs is het CBP een tandenloze tijger.

Bij Totaljobs geef je namelijk impliciet toestemming om e-mails van Totaljobs te ontvangen met informatie over recruitmentgerelateerde producten en diensten van totaljobs.nl en haar partners.

Die impliciete toestemming is goed verborgen; want je moet wel een goede lezer zijn om te vinden waar dat gebeurt:misleidende tekst

Je moet dus actie ondernemen om iets niet te willen… Pure misleiding natuurlijk. Maar daar eindigt het niet; want als ik op die hyperlink hier heb geklikt, komt onderstaande pop-up in beeld:

misleidende martketing opties

De oppervlakkige lezer (vrijwel iedereen…) denkt dus dat de laatste checkbox moet worden uitgevinkt. Hij of zij wil tenslotte geen mail van andere organisaties ontvangen. Maar als je dat doet gebeurt exact het tegenovergestelde: je hebt juist wel toestemming gegeven voor spam!

Zie ik de tekst uberhaupt niet dan krijg ik vervolgens de ‘nieuwsbrief’ van Totaljobs in mijn inbox. En wat staat daar in bijzonder kleine lettertjes te lezen?

image Voor degenen die net als ik een vergrootglas nodig hebben, hierbij de volledige tekst:

Deze e-mail is verzonden naar #EmailAddr# als geregistreerde gebruiker van www.totaljobs.nl. Je hebt toestemming gegeven voor het ontvangen van werkgerelateerde informatie en nieuws van totaljobs.nl. Je kunt je altijd uitschrijven of je e-mail opties aanpassen door hier te klikken.

Ik heb helemaal geen toestemming gegeven! Ik ben er in geluisd door Totaljobs. Dus klik ik op de hyperlink hier te klikken. En dan krijg ik dit te zien:

image Dat is gek! Hier staan de opties beiden uit, en als ik een optie wil dan moet ik dus een expliciete keuze maken! Zo hoort het dus. Natuurlijk dienen dit checkboxes te zijn in plaats van radiobutton groups, maar een kniesoor die daar op let.

Totaljobs kan het dus wel netjes doen. Alleen willen ze het niet. Ze willen nieuwe gebruikers een oor aannaaien. Om er zelf beter van te worden. Bestaande gebruikers mogen echter dat oor er op een nette manier weer vanaf halen.

Totaljobs blijkt volledig schizofreen te zijn. Er is gelukkig een eenvoudige remedie. Biedt nieuwe gebruikers exact dezelfde functionaliteit als bestaande gebruikers. Netjes en simpel. En Totaljobs is niet langer een schizofrene colporteur.

Geef een antwoord

6 Comments
 • jos
  says:

  @Jef

  …google eens op het woord gebruiksvriendelijkheid of usability. Mocht je het dan nog niet begrijpen, vraag een second opinion…

 • Jef
  says:

  Ik snap niet waarom deze meneer zit te klagen. Aan zijn verhaal te zien heeft hij duidelijk niet goed gelezen. Deze meneer heeft duidelijk ook niet de moeite genomen om het te lezen. Je kunt een ander niet de schuld geven, als het duidelijk heeft aangegeven. Je kunt beter eerst naar jezelf kijken. Neem eerst de moeite om iets goed door te nemen voordat je actie onderneemt. Als je het niet begrijpt vraag een second opinion.

 • Marc Drees
  says:

  @Chris:
  Nieuwsbrieven schijnen zeer waardevol te zijn. Hoewel ik oprecht hoop dat kwaliteit en relevantie daarbij ook nog een rol spelen. Maar daar is natuurlijk niets over bekend…