Hoeveel is er nou eigenlijk over jezelf op Internet te vinden?

ZoekenWat eenmaal op Internet verschijnt is voortaan voor eeuwig te vinden. Dit is vooral een beangstigende gedachte voor starters op de arbeidsmarkt die hun sociale netwerk profiel(en) hebben verrijkt met foto’s die minder geschikt zijn voor een optimale start van de zakelijke carriere.

Maar is je volledige digitale kruimelspoor eigenlijk wel terug te vinden? Of is dit niet meer dan een van de mythes van Internet, net als bijvoorbeeld de long tail?

Tijd voor een kort onderzoekje. Waarbij ik natuurlijk naar mezelf zoek en dan nog eens uitsluitend in het Nederlands:

Google: aantal zoekresultaten

Nou; dat zijn dus zo’n 1.500 Google pagina’s vol met interessante wetenswaardigheden van de Nederlandse Marc Dreesen op deze aardkloot. Toch?

Fout! Want na 17 pagina’s (oftewel 168 items) komt er al een einde aan de getoonde resultaten met de volgende mededeling:

Google: herhaalde zoekbewerking Nou, dan nog maar eens de zoekbewerking herhalen. Wat het aantal resultaten ineens op 14.500 brengt. Maar uiteindelijk nog maar 69 nieuwe resultaten toont.

Dus 168 + 69 = 237 resultaten op een totaal van 14.500? Dat is dus 1,6% van alle resultaten. Mijn digitale kruimelspoor (en dat van mijn naamgenoten) is dus grotendeels onvindbaar.

Natuurlijk is het onverstandig om opwellingen (in beeld of tekst) waar je later spijt van zou kunnen krijgen op Internet te slingeren. Maar het is een mythe dat hiermee alles vindbaar is en blijft; tot het einde der tijden. En dat is zeker zo als je veel op het Internet slingert. Zoals in mijn geval…

Geef een reactie

1 Comment
  • Joe Nomi
    says:

    Een beetje te kort-door-de-bocht onderzoekje als je alleen maar gegoogled hebt lijkt mij; er zijn onnoemelijk veel meer zoekmachines!
    Dus er is altijd wel kans dat er ergens nog iets geïndexeerd is op een onbekende server en/of pc dat ooit weer opduikt.., misschien niet tot het einde der tijden (wanneer is dat?) maar misschien wel nog in, voor of na jouw tijd! In dat laatste geval geldt, “wie dan leeft dan zorgt” en dat kan misschien toch vervelend zijn voor je nabestaanden..(?)