Protectionisme kost CEO baan

imageHet is de eerste CEO die zijn baan verliest in relatie tot de protectionistische maatregelen van de Amerikaanse regering voor de eigen auto-industrie.

Rick Wagoner, CEO van General Motors (GM), is door het Amerikaanse Ministerie van Financien gevraagd om op te stappen. Hij moet dat verzoek overigens nog wel inwilligen.

De hoeveelheid geld die voor deze concurrentievervalsende maatregelen ondertussen in de Amerikaanse auto-industrie is gestopt tart het gezonde verstand. GM alleen krijgt al $ 25 miljard om het hoofd boven water te houden… En mogelijk nog meer als de binnenkort te geven injectie niet voldoende blijkt te zijn.

Zowel GM als Chrysler (de andere ontvanger van heel veel geld) waren doodzieke bedrijven voor de economische crisis. De huidige recessie heeft ze slechts een laatste duwtje gegeven.

De consequenties van het faillisement van een dergelijke grote onderneming zijn natuurlijk enorm. Niet alleen de werknemers van zo’n bedrijf zijn de klos, maar ook de talloze werknemers van alle toeleveranciers. Geen prettig vooruitzicht.

Maar het too big to fail principe is volstrekt tegenstrijdig met het principe van de vrije markt. Doodzieke bedrijven moeten plaats maken voor nieuwe initiatieven. En daarvan zullen er talloze zijn. Volgens mij kunnen al die miljaren dollars beter naar die nieuwe initiatieven worden gesluisd. Hoewel, ook dat zou nog altijd concurrentievervalsend zijn.

Benzineslurpers en SUV’s als een evolutionair doodlopend experiment. Zo zou in dit Darwinjaar de Amerikaanse auto-industrie moeten worden gezien. Gewoon laten uitsterven. Iemand haalt vast wel nieuwe levensvormen uit de uitgestorven boedel. Maar ja, met een diep gelovige president zit dat er natuurlijk niet in…

Geef een reactie

1 Comment
  • Chris Stapper
    says:

    Mooie punchline!

    De redenering is, hopelijk, dat bestaande bedrijven beter nog een tijdje kunnen blijven bestaan, dan dat ze tijdens een crisis uit elkaar vallen en nieuwe initiatieven opleveren. Ik hoop namelijk niet dat de Amerikaanse regering denkt dat deze bedrijven gewoon weer op de oude voet verder kunnen.
    Wel ben ik benieuwd wat er uit zal komen als de bedrijven uit elkaar vallen.