UWV over 2008, schokkend…

Logo UWV Vandaag heeft UWV haar jaarverslag over 2008 gepresenteerd. Het afgelopen jaar zal ik vooral herinneren als het jaar waarin UWV vele miljoenen belastinggeld liet verdampen als gevolg van een volledig mislukt automatiseringsproject (in relatie tot de WIA).

Dus was ik vooral benieuwd naar de wijze waarop UWV dit debacle in haar jaarververslag zou verwoorden. En dat is ronduit schokkend! Want het UWV trekt uit het mislukken van het project een aantal conclusies die je verstand stil doen staan.

De eerste conclusie is direct de meest schokkende: De huidige automatiseringssystemen kunnen nog vijf jaar dienst doen, ook voor nieuw beleid

Waarom is dan in godsnaam begonnen met een miljoenen verslindend nieuwbouwproject als de bestaande systemen nog jaren voldoen?

Een andere conclusie is een terechte les in nederigheid: We gaan in de komende jaren geen nieuwbouwprojecten meer uitvoeren die zich kenmerken door een combinatie van een grote omvang, een grote complexiteit en een hoog innovatief gehalte 

En dat is inderdaad een hele, hele verstandige beslissing. Jammer dat die les ten koste van zoveel verspilling is gemaakt…

En dan de laatste conclusie: We brengen de besturing van ICT binnen de reguliere planning & controlcyclus

Waarom is dat nu pas gebeurt? Waarom zou ICT een uitzonderingspositie innemen? Om zo eenvoudiger gigantische budgetten in rook op te laten gaan?

UWV werkt! De leden van de Raad van Bestuur (3 in totaal) worden vorstelijk betaald; tussen de EUR 150.000 en EUR 200.000. En die gezamenlijke Raad van Bestuur kan niets beters verzinnen dan bovenstaande conclusies in hun jaarverslag.

Wat een diepe ellende. Oh ja, en de titel van het jaarverslag? Die verzin je niet: UWV werkt!

Geef een reactie

9 Comments
  • Rinus
    says:

    Minister Donner was de enige drijfveer , deeltijd WW was zijn opdracht in 2008 en 2009 en zijn hand ging diep in de pot van het UWV , de gaten van de kredietcrisis zijn door Donner gebruikt om te dichten , en heeft een sier gemaakt met ww premieverlaging om het arbeiders veld rustig te houden , door deze sigaar uit eigen doos te gebruiken voor de loonsverhoging .

  • Bas van de Haterd
    says:

    Tja, het is algemeen bekend, ook bij de IT’ers van de overheid, dat elke overheidsinstantie (belastingdienst is er ook zo één bijvoorbeeld) projecten aanneemt die te groot en te complex zijn dat ze wel moeten falen.

    Overigens vind ik die vorstelijke beloning nog meevallen, hoewel voor het disfunctioneren wel een malus toegepast mag worden natuurlijk. Maar ergens is de politiek met elke maand weer een nieuw plannetje (waarvan wij de helft niet horen) natuurlijk mede boosdoener aan deze problemen.

    Denk dat ze daar eerst een goede organisatie met heldere doelstellingen moeten neerzetten, dan processen duidelijk maken, dan IT inrichten. Dat is volgens mij de normale gang van zaken, bij het UWV veranderen de doelstellingen elke paar jaar, het proces elke paar maanden lijkt het wel en de IT moet dan wel fout gaan natuurlijk.

  • anoniempje
    says:

    ik werk bij UWV: De software die wordt gebruikt was 5 jaar geleden al verouderd!

    Stelletje mafkezen die dat rapport hebben opgesteld, voer voor de open haard, dat vod!

  • Ruben @ Freep
    says:

    @marc, volgens mij was de inhoud van mijn laatste mail ook: “hang ik in je spambox ofzo?” 😉

    @Dave gaat het verder goed met? Maak me een beetje zorgen om je.

  • dave Calhoun
    says:

    Wat een onzin-artikel.

    Idd. geschreven door een ICT-analfabeet die werkelijk ‘niets’ van ICT weet, begrijpt en werkelijk te stomme uitspraken doet in zo’n artikel, dat een sowieso ‘onechte bedrijfstak’ wat Recruitment heet, zo’n mega economische schade toebrengt met hun ‘Recruitment’, die in ’t niet valt bij 600 Miljoen EUR ICT-projectje, waarvan onderdelen gewoon in productie genomen zijn.

    De na-galm van de Onzin van de mainstream media, galmt ook hier nog na met een na-apend Gebrul van een Recruiter.

    Hoe onnozel en net uit ’t ei. Publiceer iets wanneer je het snapt en weet waar je over praat.

  • Marc Drees
    says:

    @Ruben:
    Heb ik iets vergeten? Als dat zo is, mijn excuus! Ik heb mijn mail nagekeken maar niets gevonden. Ik ga straks proberen mijn spambox uit te pluizen, maar daar moet ik eerst beschermende kleding voor aandoen!

  • Ruben @ Freep
    says:

    @marc Ze hadden beter kunnen concluderen dat ze het afgelopen jaar extra veel hebben geinvesteerd om zo de economie draaiend te houden. Lees jij overigens je mail? Heb vandaag de hele dag in een wegrestaurant gezeten ;-(