iPod op de werkvloer verboden?

Een opmerkelijk bericht in de nrc.next van 30 maart.

“Auteursrechtenorganisatie Buma-Stemra eist van een metaalbewerkingsbedrijf uit Emmeloord 554,04 euro en een dwangsom van 500 euro. Bij een controle vorige zomer had een Buma-medewerker namelijk twee muzieknummers gehoord die in een loods van het bedrijf klonken. Het ging onder meer om ‘Ik kan het niet alleen’ van Marco Borsato.”

Schokkend. En niet alleen omdat mensen nog steeds naar Marco Borsato luisteren…

Het betreffende bedrijf vond de rekening onzin en besloot die terug te sturen met een begeleidend briefje. Het bedrijf is niet voor het algemene publiek toegankelijk. Het ging bovendien om een internetradio die alleen voor het personeel is te horen. En die zou alleen voor nieuwsberichten worden gebruikt.

“Juridisch is de vraag of het bedrijf muziek ‘openbaar heeft gemaakt’. Daaronder moet worden verstaan het voordragen, op- of uitvoeren of een voorstelling geven van het werk. Dat hoeft niet voor het publiek te zijn. Ook achtergrondmuziek laten horen in werkplaatsen valt er onder. Een werknemer die voor z’n eigen plezier een radio’tje neerzet waar ook collega’s naar kunnen luisteren bezorgt de baas echter geen rekening.”

Een werkgever moet een ‘beroeps- of bedrijfsbelang’ hebben bij de gedraaide muziek, om in aanmerking te komen voor een rekening van Buma. Zo zadelen werknemers in het bezit van een iPod, de werkgever met kosten op. Immers: muziek maakt mensen gelukkig en gelukkige mensen werken sneller. Ook als anderen niet mee kunnen luisteren en een eigen iPod betreft. Ik vraag mij meteen af of last.fm-en ook niet mag. Collega’s deinen immers ook mee op de door mij ingestelde ‘Marc Broussard Radio’. En wat als ik nou straks 3 euro betaal voor mijn gebruik van ’the social music revolution’?

Gelukkig stellen NJB-medewerker Dirk Visser en NJB-redacteur Corien Prins mij in hun reacties op het stuk online gerust. “Luisteren naar muziek via een iPod is primair een privéaangelegenheid. Zelfs op het werk. Een iPod maakt muziek alleen hoorbaar voor de gebruiker.” En “Als de vraag zou zijn “Werknemers die met toestemming naar hun eigen MP3speler luisteren zadelen de baas met een Buma-rekening op?”, dan is het antwoord waarschijnlijk ‘nee’.”

Buma doet goede dingen voor vriendlief en zijn mede-muzikanten. Maar overdrijven is ook een vak.

Geef een reactie

1 Comment