Vacatures in maart: de daling vertraagt

Jawel, de cijfers over maart zijn binnen. Welke cijfers? Nou die van het aantal nieuwe vacatures natuurlijk! Want in tegenstelling tot CBS, CPB, Nielsen of de Monster Employment Index heeft JobFeed die gegevens direct na afsluiting van de maand beschikbaar:

image

De daling van het aantal nieuwe vacatures in maart ten opzichte van dezelfde maand in 2008 is weliswaar 16,7%; maar dat is aanzienlijk minder dan voorgaande maanden. Februari liet tenslotte nog een daling van 18,9% zien en januari zelfs een daling van 23,9%:

image

Dat laat onverlet dat we nog altijd ver onder het niveau van 2008 zitten. Maar tegelijkertijd dat het allemaal niet nog veel erger wordt. Althans, daar lijkt het niet op.

Maar goed, naast dit resultaat is de trend in het aantal vacatures. En daarvoor is het van belang om te kijken hoe het vacature-aanbod zich in de tijd ontwikkeld.

De methode
Door het aantal nieuwe vacatures over de afgelopen 12 maanden bij elkaar op te tellen krijg je een getal dat is gecorrigeerd voor seizoensinvloeden.

Door dit iedere maand te doen krijg je dus een beeld van het aantal nieuwe vacatures in de tijd; waarmee een proxy voor de gezondheid van de economie wordt verkregen.

Een daling in het aantal vacatures suggereert een op handen zijnde afkoeling van de economie; een stijging laat een opwarming van de economie zien.

De resultaten
En dan het beeld van de afgelopen maanden: imageDe daling is natuurlijk nog altijd significant; maar er is duidelijk een vertraging van die daling te zien. En dat is zonder meer een positief signaal. Hoewel ons dat helaas niets verteld over de toekomst.

Maar voor mij is het wederom een aanwijzing dat de werkelijkheid mogelijk (hopelijk?) minder zwart is dan velen ons willen doen geloven.

Geef een reactie

6 Comments