ResumePal: oud nieuws van JobFox?

Logo en logotype ResumePal Eergisteren verscheen er een nogal ronkend stukje van John Zappe over een nieuwe online service die door JobFox in de markt is gezet: ResumePal. Een productiviteitstool voor zowel werkzoekers als recruiters.

Zappe vergelijkt ResumePal met de uitvinding van gesneden brood. Maar dat is wel heel kort door de bocht; vooral omdat er al twee jaar een dergelijke service bestaat: iProfile (voorheen SkillsMarket). Als ResumePal gesneden brood is, dan is het dus wel heel erg oud gesneden brood.

De homepage

Homepage ResumePalBarstensvol lachende mensen; die homepage van ResumePal. Iedereen is gelukkig en dat komt natuurlijk door ResumePal!

De ‘service’
Maar wat is ResumePal? Kort gezegd is het een online CV dat je maar één keer aanmaakt en vervolgens bij elke online sollicitatie kan toevoegen. Waarmee de ontvanger ook direct alle informatie uit dat online CV in een database kan plaatsen.

Interessant principe met twee fundamentele problemen. Zowel de werkzoeker als de werkgever moet moeite doen om van een dergelijke toepassing gebruik te maken. En daar zit het grootste obstakel voor het succes van een dienst als ResumePal. Het is de zoveelste walled garden!

De werkzoeker is hierin de meest gebeten hond; je moet wederom een online profiel aanmaken. Waarbij ResumePal geen mogelijkheid biedt om bijvoorbeeld een LinkedIn profiel te uploaden of een bestaand CV te laten extraheren. Als werkzoeker moet je dus weer een online profiel van scratch maken…

De beperkingen
Waarna de belofte dat je overal met dat online profiel kan solliciteren een dode mus blijkt te zijn. Want alleen aangesloten werkgevers accepteren een ResumePal profiel. En dat zijn werkgevers die een bepaald ATS gebruiken. Aangesloten ATS leveranciers zijn: DP, Kenexa, Oracle and Oracle’s PeopleSoft, SilkRoad Technology, en Softscape.

Mooi natuurlijk, maar er zijn duizenden en duizenden ATS leveranciers. Waardoor je met je ResumePal natuurlijk niet overal terecht kan. Hou dus maar een Word CV bij de hand… Waarmee direct de centrale belofte van ResumePal teniet wordt gedaan:

Centrale belofte ResumePal De tekst Gebruik het hier en daar was passender geweest…

Hoewel ResumePal zich positioneert als de redder van werkzoekers is het dus vooral bedoeld voor het gemak van werkgevers. Vreemd genoeg rekent het daar de werkgevers niets voor. Sterker nog, ResumePal overweegt zelfs werkzoekers te laten betalen voor een automatische update service! Ja, ja; de bekende wolf in schaapskleren…

De gelijkenis
En dan is er nog de mate waarin ResumePal tegen JobFox aanschurkt. Afgezien van het grafisch design is dat helemaal te zien in de registratieprocedure:

Registratie bij ResumePalZoek de verschillen met de JobFox registratieprocedure:

Registratie bij JobFox De vraag is dus; kom ik ook direct in de JobFox database terecht. Het antwoord is ongetwijfeld Ja, hoewel ik er niets over in de privacy overeenkomst van ResumePal heb kunnen vinden. Het enige wat natuurlijk nooit mag gebeuren is dat je ongemerkt door JobFox naar werkgevers uitgevent wordt.

De conclusie
ResumePal is een kloon van JobFox en een kopie van iProfile. En is zeker geen gesneden brood. En daarmee is zo’n beetje alles gezegd. Werkzoekers zouden er goed aan doen (voorlopig) ResumePal links te laten liggen.

Geef een reactie

1 Comment