Brunel: misselijkmakende grafische hysterie

Logotype Brunel Brunel is een uitzender. Brunel heeft dus een site met vacatures. En wat voor een site! Dit is waarschijnlijk de meest krankzinnige site die ik ooit ben tegen gekomen.

Zo’n statement moet ik natuurlijk wel waarmaken. En dat is een opgave. Niet vanwege het gebrek aan lachwekkende voorbeelden dat ik kan geven; maar vanwege de afgrijselijk ervaring die dit met zich mee brengt. Maar ja, dan had ik maar een vak moeten leren. Dus wees gewaarschuwd; deze posting bevat gruwelijke beelden!

De homepage
De Brunel homepage bestaat uitsluitend uit een zachtjes dobberende tag cloud:

Homepage BrunelAls je met je muis over het scherm beweegt gaat de tag cloud in zijn geheel de andere kant op. God mag weten waarom, maar ik begin al een beetje misselijk te worden.

De tag cloud bestaat ook nog eens uit twee lagen; een dobberend deel en een statisch deel. De dikke blauwe tags dobberen, de grijze tags op de achtergrond staan stil. Je kan er overigens wel op klikken, alleen lijkt dat niet zo…

Na een minuut naar deze homepage te hebben gekeken heb ik overigens een tijd over de wc-bril gehangen, ik was volledig zeeziek geworden.

Nadat mijn maag weer tot rust was gekomen heb ik zo snel mogelijk op Vacatures geklikt. En hop, ik hing weer over de wc-bril, want als je op zo’n tag klikt, schiet vervolgens het hele scherm als een Starship Enterprise langs je heen. Geen goed begin van de week…

Vacatures zoeken
Zo ziet het lijstscherm met vacatures er uit:

Brunel: Lijstscherm vacatures

Nee, het ligt niet aan jou; grijs op grijs op grijs met als achtergrond een grijs gradient. Heb je geen arendsogen? Dan vraagt Brunel je dringend om op te rotten! Accessibility? Nooit van gehoord? Usability? Ehhh…

Ook leuk om hier te doen? Provincies selecteren! Selecteer ze allemaal en kijk dan wat er onder het selectiecriterium gebeurt:

image

Er is feitelijk maar ruimte om één selectiecriterium te tonen. Als je met de muis over de tekst beweegt gaat ook dit bewegen, heen en weer… Langzaam zie je de provincies van links naar rechts aan je voorbij trekken. O ja, als het einde van de selectiecriteria is bereikt, dan trekt de reeks vervolgens van rechts naar links aan je voorbij…

Het is een stuk sneller om de betreffende selectie even te openen; en ook aanzienlijk minder misselijkmakend.

Vacature bekijken
Klik je op een vacature dan schiet wederom Starship Enterprise langs je heen. Gelukkig is mijn maag ondertussen helemaal leeg. En dit krijg je vervolgens te zien:

Brunel: Vacature De letters zijn nu wel leesbaar; maar nu zit er een afbeelding in de tekst! En echt waar, die afbeelding dobbert ook. En reageert ook op een muisbeweging. Hoe verzin je het!

Als ik op Solliciteer klik? Starship Enterprise! WC!! Ik kan niet meer, maar ik heb de essentie van de site vanuit het perspectief van een kandidaat laten zien. Voldoende dus!

Conclusie
Brunel heeft ongetwijfeld een klein vermogen aan het grafisch design en al die dynamiek op de site uitgegeven. En elke Euro was er één teveel. Want ze heeft tegelijkertijd haar uiterste best gedaan om kandidaten zoveel mogelijk van zich te vervreemden.

Deze site is waarschijnlijk het speeltje van iemand die veel teveel ruimte heeft gekregen binnen Brunel. In deze tijd zal Brunel zich dat misschien niet hoeven aan te trekken, maar als ik hen was zou ik als de wiedeweerga aan de slag gaan om een fatsoenlijke site te bouwen. Eentje die bedoeld is voor kandidaten…

Geef een reactie

6 Comments
 • Avatar
  Youri
  says:

  Prima zo’n site! Blijkbaar wordt er direct al een voorselectie gedaan op doorzettingsvermogen. Blijft er meer werk voor mij over 😉

 • Avatar
  Jolande de Ruyter
  says:

  Toen ik destijds deze website bekeek, was ik was waarschijnlijk zo geirriteerd bij de eerste aanblik  (een flash intro waarbij overigens wel een mededeling “even geduld” op zijn plaats was geweest) , dat het helemaal niet tot mij doordrong dat de “tagcloud” het standaard menu verving toen uiteindelijk de eerste pagina verscheen. Waarschijnlijk was ik zo geschrokken van de visuele drukte dat ik niet meer helder kon denken.  

  Ik heb nog wel op het onderstuk geklikt (maar net op de verkeerde plaats zie ik nu) , en verwachtte dat dit dan naar boven zou schijven met een menu/of in elk geval vacatures…Maar nee….En toen zocht ik naar een contactformulier om mijn ongegenoegen duidelijk te maken …..En dat heb ik via google search gevonden 🙂 haha…Ik moet er nu vreselijk om lachen, maar ik had t echt niet door.

  Ik herinner me dat er onderzoeken zijn geweest naar de volgorde waarin mensen pagina’s bekijken: iedereen begint linksboven (dit zie je ook aan heatmaps die in diverse analyse-software zit) . En zo ben ik ook geprogrammeerd denk ik :-)….

 • Avatar
  Marc Drees
  says:

  @D. de Boer:
  Hebben we een bouwer aan het woord?

  Welke werkzoeker is op zoek naar een concept car met alle toeters en bellen? Misschien, heel misschien, is hij/zij op zoek naar een passende baan. En dan het liefts op een zo makkelijk mogelijke manier.

  Een concept car rijdt lang niet altijd. De concept car van Brunel rijdt zeker niet…

 • Avatar
  D. de Boer
  says:

  Minder zuipen heer Drees.

  Ben het wel helemaal met u eens. Deze site is volstrekt krankzinnig, ook in positieve zin. Het is een conceptcar met alle toeters en bellen van wat er allemaal mogelijk is. Helemaal TOP! Echter, gebruiksvriendelijk, ook technisch gezien voor de 386-ers onder ons of met de door u beschreven gevolgen van dien? Ik denk dat bovenstaande een belangrijke review kan zijn ter optimalisering van deze TOP-site.