Doublures op vacaturesites

Logo en logotype JobFeed Het is verstandig om niet al je eieren in één mandje te leggen. En dat geldt ook voor vacatures. Het voordeel van vacatures boven eieren is natuurlijk dat je een vacature in meerdere mandjes tegelijk kan leggen. Waardoor je een groter bereik kan krijgen.

Dezelfde vacature op meerdere vacaturesites; dat noemen we een doublure. En sinds kort kan ik via JobFeed zien hoeveel doublures de spider per vacaturesite vindt. En dat levert bijzonder interessante informatie op.

Korte theorie
Op vacaturesites hebben we twee soorten doublures:

 1. Doublure met andere site(s)
 2. Interne ‘doublure’

De eerste soort komt doordat een vacature op meerdere sites is geplaatst. Het meervoudig tellen van een dergelijke vacature zou het aantal nieuwe vacatures dus te hoog maken.

De tweede soort ontstaat door de praktijk van uitzenders en werving & selectiebureaus om vacatures regelmatig te laten ‘verversen’. Hierdoor komt de vacature weer hoog in de zoekresultaten terecht. Het tellen van een interne doublure als een nieuwe vacature zou het aantal nieuwe vacatures dus eveneens te hoog maken.

Overigens kan een interne ‘doublure’ natuurlijk ook doubleren met een vacatures op een andere site.

Overigens zit bij het bepalen van een doublure wel een soort kip en ei probleem; want op welke site bepaal je dat een vacature uniek is. Tenslotte wordt deze vacature op alle volgende sites vervolgens als doublure geteld. Hoewel het netto resultaat niet verschilt zou dit wel een bepaalde site nadelig kunnen beinvloeden.

Enige praktijkvoorbeelden
JobFeed kan dus bepalen welke vacatures uniek zijn en welke al eerder zijn geplaatst en daarmee als doublure dienen te worden geteld. En dat geeft het nodige extra inzicht.

Want zo wordt bijvoorbeeld zichtbaar dat over de afgelopen 10 weken Nationale Vacaturebank en Totaljobs gemiddeld zo’n 60% – 65% aan doublures bevatten; Monsterboard zo’n 50% en Werk.nl minder dan 20%.

En tegelijkertijd zien we de economie zijn werk doen; zoals bijvoorbeeld bij Nationale Vacaturebank. In onderstaande grafiek zijn de resultaten van de spider over de afgelopen 11 weken weer gegeven:

Vacature aantallen Nationale Vacaturebank, week 4 - 14

Blauw is wat JobFeed als unieke vacatures onderkend; groen zijn doublures.

Wat is hier aan de hand? Het percentage doublures is enorm gedaald. En dat heeft waarschijnlijk een heel simpele oorzaak: het aantal interne doublures is sterk gereduceerd. En daar zit weer een heel simpele reden achter. Want als je voldoende response krijgt zonder herplaatsing van een vacature; waarom zou je de vacature dan alsnog herplaatsen?

Grote vacatureleveranciers als bijvoorbeeld uitzenders zullen in deze tijd meer dan voldoende response krijgen op hun vacatures, waardoor de noodzaak van (regelmatige) herplaatsing sterk zal zijn afgenomen.

Dit patroon is overigens niet uniek voor Nationale Vacaturebank. Binnen de top 10 van vacaturesites is dit ook te zien bij Careerbuilder en Vacaturekrant.

Een totaal ander beeld krijg je bij een site als Randstad:

Vacature aantallen Randstad, week 4 - 14Hier vooral unieke vacatures en maar heel weinig doublures. Overigens opvallend dat ook hier het percentage doublures afneemt; wederom waarschijnlijk als gevolg van het reduceren van herplaatsingen.

Conclusie
Een inzicht in het percentage doublures, de verschillen tussen sites en de verandering in de tijd geeft waardevolle aanvullende informatie over de ontwikkeling van het aantal online vacatures in Nederland.

Geef een antwoord

10 Comments
 • Jakub Zavrel
  says:

  Kleine update van Textkernel. We hebben sinds kort in een nieuwe versie van de Jobfeed site alle informatie over dubbele plaatsingen volledig transparant gemaakt. Je kunt dus zien op welke media een bepaalde vacature geplaatst is, en alle tellingen en statistieken zien met en zonder dubbelen. Dit nieuwe feature is als optie aan te zetten bij een Jobfeed login.

 • Rik Tangerman
  says:

  Bedankt voor dit exposé, Jakub. Je hebt mijn twijfel weggenomen. Een percentage van meer dan 90 is heel behoorlijk. De wereld van de banen is een stuk minder gereguleerd dan die van de huizen. Het vereist dus ook meer geavanceerde technologie om de valsspelers eruit te halen.

 • Jakub Zavrel
  says:

  Wellicht, zoals Marc suggereert, relevant voor deze discussie om wat inzicht te geven in hoe JobFeed vacatures ontdubbelt. Het is inderdaad voor vacatures aanzienlijk minder duidelijk dan voor huizen wat een duplicaat is. We hebben daarom een aantal heuristieken.

  Ontdubbeling gebeurt door een nieuw binnengekomen vacature te vergelijken met alle vacatures in JobFeed van de afgelopen drie weken. Daarbij wordt gekeken naar overeenkomsten in bepaalde combinaties van velden, waaronder vacaturetitel, referentienummer, standplaats (van de vacature), bron website, organisatie (adverteerder of werkgever), telefoonnummer en de volledige tekst van de vacature.

  Bij de volledige tekst wordt niet gekeken naar een exacte match, maar een bepaald percentage overeenkomst. Het is niet zo dat alle bovenstaande velden moeten overeenkomen om een dubbele vacature te identificeren, maar het gaat om combinaties van bepaalde velden.

  Deze regels kloppen lang niet altijd, maar leveren voor ons in JobFeed een hele behoorlijk mate van ontdubbeling op (>90%).

  Wat betreft de verklaring voor de daling van het aantal dubbels bij NVB, let wel: dit zijn ‘ververste’ en dus interne dubbels, dus het totaal aantal vacatures van bv. Vitae op de NVB of in Jobfeed wordt hier niet door beinvloed, juist omdat het interne dubbels zijn die goed gepakt worden.

 • Marc Drees
  says:

  @Rik:
  Twijfel is goed, en er zijn meerdere manieren waarop JobFeed bepaalt wat wel en wat niet als doublure wordt gezien. Waarbij er inderdaad geen simpele identificatie is zoals een postcode en huisnummer.

  Om de best mogelijke uitleg te krijgen zal ik Textkernel vragen om in begrijpelijk Nederlands een gastposting op RecruitmentMatters te doen waarin zij uitlegt op welke manieren doublures worden bepaald.

  Na lezing kan je aangeven of je nog steeds twijfels hebt.

 • Rik Tangerman
  says:

  Waar ik wel benieuwd naar ben is: hoe bepaalt JobFeed of iets een doublure is? Ik heb zelf ervaring bij spidering van woonhuizen. Daar was het makkelijk aan de hand van postcode en huisnummer. Bij een vaccature wordt het een stuk lastiger om deze uniek te identificeren. Kortom, ik heb zo mijn twijfels bij deze cijfers.

 • Marc Drees
  says:

  @Gijs:
  Nee, dat denk ik niet. Zoals je ongetwijfeld weet voert Nationale Vacaturebank de vacatures van Vitae. En dat zijn er wel een paar. Vitae heeft (tot voor kort?) een policy om regelmatig te ‘verversen’. Dat zijn dus al gauw duizenden vacatures ‘extra’. Als je die kraan uitzet dondert het aantal doublures dus echt wel heel fors in elkaar.