Privacy? Wat is dat?

Er zijn altijd wel mensen die een beetje geschrokken reageren op de manier waarop ik mijn presentaties begin. Te weten: met een foto van mijn vader, moeder, zusje, vriend en van mijn huis. Ik vertel welke programma’s mij vroeger inspireerden (geïllustreerd door een foto van een 6-jarige ‘getting-things-done’ Floor) en welke games ik leuk vind.

Men vind het raar dat ik mij zo blootgeef. Ik vind dat helemaal niet zo raar, ze hadden dezelfde informatie over mij kunnen vinden als ze de spreker die tegenover hen staat vooraf even hadden geGoogled. Want: het mag dan het wereld wijde web heten, als het gaat over snel, veel informatie over iemand of iets vinden is het internet net een dorp.

Het kan daarom niet vaak genoeg gezegd worden: zorg dat je online presence in orde is. Maar doe het niet op de express.be-manier:

Werkzoekenden hebben er alle belang bij hun profiel op sociale netwerken zo privé mogelijk te houden. Hetzelfde geldt voor sites waar foto’s worden gedeeld, want of je het nu goed vindt of niet: elk aspect van je online leven is nu een deel van je cv geworden.
‘Privéleven wordt integraal onderdeel van cv’

Hyvers die hun krabbels afschermen hebben wat te verbergen. Minder dan vijf foto’s op je profiel? Dan besta je niet. Voor mij althans. Waarom zou je je aanwezigheid op sociale netwerken niet inzetten ten goede? Want: dat kan! Een vacature vullen met feiten alleen is achterhaald. Als jij je persoonlijke passies en je persoonlijke hebben en houwen niet kwijt kunt in een functie, mag deze op papier nog zo passend lijken, gelukkig word je er niet.

Geef een antwoord

8 Comments
 • Tessa Faber
  says:

  Altijd wel grappig dat Nederlanders soms zo moeilijk kunnen doen over privacy, terwijl je bij hele volkstammen gewoon de woonkamer van de doorzonwoning in kan kijken.
  Typisch…. 🙂

 • Cees
  says:

  Dat maakt het topic om jezelf te presenteren een stuk relevanter. Klopt het dat je jezelf dan als showcase gebruikt voor de onderwerpen die je behandeld?

 • Floor Drees
  says:

  @Peter
  Ik schrijf geen sollicitatiebrieven. Period. Als ik een baan wil ga ik naar het bedrijf toe of probeer ik online een ingang te vinden. Ik werk fulltime.

  @Cees
  Ik geef presentaties over sociale netwerken, online identiteiten en over het bedrijf waar ik werk, ikki, een online carrière community.

 • Cees
  says:

  Hoi floor,

  Wat voor presentaties bedoel je dan? Misschien ben ik meer traditioneel, maar bij presentaties vind ik van belang dat de spreker aantoont dat hij weet waar hij het over heeft. Wat hij verder doet is minder van belang. 

 • Peter Vorst
  says:

  @Floor
  En ik begrijp dat jij dus ook in je sollicitatiebrieven je persoonlijke interesses noemt?

  Heb jij eigenlijk een full-time baan of zit je nog op school?

 • Bas van de Haterd
  says:

  Gelukkig hoef je tegenwoordig dan niet meer elke week/maand je presentatie aan te passen vanwege een nieuwe vriend. Hoewel, dat zou het in ieder geval maken dat ze niet kunnen zeggen: weer hetzelfde verhaal 🙂